ΔΕΥΑΣ: Νέος κεντρικός μεταφορικός αγωγός νερού

08:28 18/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση ύψους 1.380.000 ευρώ  για την κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης εξασφάλισε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η ΔΕΥΑΣ. Ο νέος κεντρικός μεταφορικός αγωγός νερού  θα  έχει μήκος τρία περίπου χιλιόμετρα, θα έχει σχεδόν διπλάσια διάμετρο και θα συνδέει το υπό κατασκευή διυλιστήριο νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη με το κεντρικό αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Σερρών, για τα επόμενα 60 χρόνια τουλάχιστον,

λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τη μελλοντική πληθυσμιακή της αύξηση.

«Με την κατασκευή του νέου καταθλιπτικού αγωγού θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του νέου Διυλιστηρίου και θα είναι εφικτή η διαχείριση των συνολικών υδατικών πόρων για την πόλη των Σερρών. Παράλληλα, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι και μειώνεται δραστικά η πιθανότητα εκδήλωσης βλαβών, με την αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου κεντρικού αγωγού», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ  Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.380.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.Η μεγάλη διατομή του νέου αγωγού (Φ 630), σχεδόν διπλάσια από αυτή του υφιστάμενου, καθιστά εφικτή τη μεταφορά ποσότητας νερού ίσης με 1.100 m3/h, δηλαδή τόσο της ποσότητας του νέου Διυλιστηρίου(600 m3/h) όσο και της σημερινής γραμμής ύδρευσης Αγ. Γεωργίου (500 m3/h). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν σχεδόν οι συνολικές ανάγκες υδροδότησης της πόλης αποκλειστικά με τη χρήση του νέου αγωγού. Η κατασκευή του θα είναι από πολυαιθυλένιο (PE) και ονομαστικής πίεσης 16 atm.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα