Δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες – Δικαιούχοι και κριτήρια.

21:35 11/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ακόμη 2,5 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στο καλάθι των μέτρων στήριξης με τον λογαριασμό της φετινής χρονιάς να ανεβαίνει στα 11,6 δις. ευρώ.

Ένα δισ. ευρώ θα μοιραστεί μέσω του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων και 300 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Κατά 570 εκατ. ευρώ θα «κουρευτούν» τα δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: “Μπορώ

να ανακοινώσω μέτρα στήριξης από τα οποία θα ωφεληθούν 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι”.

Για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θεσπίζεται «κούρεμα» 30% έως 50% για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% ή 30% μέσα στο 2020.

Αντί για «κούρεμα» οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν πρόσθετη ενίσχυση 35% επί του ποσού που πήραν για να το συμψηφίσουν με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το επιστρεπτέο κομμάτι των ενισχύσεων 1-7 θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 60 δόσεις από το 2022 ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ φέτος θα έχουν έκπτωση 15%.

Τον Απρίλιο θα τρέξει ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Όσοι λάβουν τις ενισχύσεις, κατ’ ελάχιστον 1000 έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να διατηρήσουν το προσωπικό τους έως το τέλος Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους και δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, για όσο χρειαστεί, δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Η Έφη Αχτισόγλου τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης πανικόβλητος πραγματοποίησε ένα νέο διάγγελμα για δήθεν «νέα» μέτρα, προσπαθώντας ν’ αλλάξει την ατζέντα της διάχυτης αναταραχής και βίας που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία. Με μικροβελτιώσεις και αποσπασματικές παρατάσεις στα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει από το υφεσιακό τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει”.

Επίσης, ενεργοποιείται πρόγραμμα γέφυρα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό έως και 90% για πράσινα δάνεια και έως 80% για κόκκινα δάνεια για 8 μήνες με μηνιαία ποσά που κυμαίνονται από 600 μέχρι 50.000 ευρώ

Για “Στοχευμένα μέτρα για όσους έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες”, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, εντός του Μαΐου θα δοθούν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη των παγίων δαπανών, υπό μορφή «πιστωτικών» που θα συμψηφίζονται με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Επεκτείνεται και τον Μάρτιο το μέτρο του μηδενικού ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η δόση Μαρτίου για ρυθμισμένες οφειλές μεταφέρεται για το τέλος της ρύθμισης.

Παραδείγματα
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

* μισθοδοσία

* ασφαλιστικές εισφορές

* φως, νερό, τηλέφωνο

* ενοίκια

* λειτουργικά έξοδα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

* πάγιες δαπάνες 2020 : 10.000 €

* ενισχύσεις : 6.000 €

* Επιδότηση 70% : 2.800 ευρώ

για συμψηφισμό με φόρους φόρους ή εισφορές

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

(Επιχείρηση με 2 εργαζόμενους)

* μηνιαία δόση : 1.500 €

* επιδότηση

– α΄τρίμηνο : 1350 € / μήνα

– β΄τριμηνο : 1200 € / μήνα

– γ΄δίμηνο : 1050 € / μήνα

Στον ωκεανό των οικονομικών υποχρεώσεων παλεύουν να επιβιώσουν κλειστές και ανοιχτές επιχειρήσεις. Σωσίβιο τα νέα μέτρα ωστόσο τα χαμόγελα θα έρθουν μόνο όταν ανέβουν τα ρολά των καταστημάτων, εκτιμά ο κόσμος της αγοράς.

Τα μέτρα σε θετικότατη κατεύθυνση, θα βοηθήσουν την σταματημένη επιχειρηματικότητα τα κλειστά μαγαζιά να πάρουν μια ανάσα αλλά εμείς είμαστε έμποροι δεν περιμένουμε από επιδόματα περιμένουμε από την δουλειά μας.

Ο Θέμης Ζούζουλας Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης τονίζει: “Και οι επιστρεπτέες όπου μειώνεται το ποσό που θα επιστρέψουμε και η επιδότηση δανείων ευνοούν πολύ τα καταστήματα είναι θετικό ξεκίνημα.”

Αυτό όμως που προβληματίζει χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι η επόμενη μέρα. Πως θα πληρωθούν οι οφειλές αλλά και οι προμηθευτές.

Τα νέα μέτρα συνεχίζουν να διέπονται από μια οριζόντια λογική, εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ. Άμεσο ελεγχόμενο άνοιγμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων να μην χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος ζητά η ΕΣΕΕ

Ο Θεόδωρος Ντεγιάννης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Τρίπολης δήλωσε: “Να μας δώσει το 50% των ασφαλίστρων του προσωπικού εκεί θα βοηθούσε”.

Στις 16 Μαρτίου θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε 44.248 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Γράβου, Νίκος Καπόγλης, Πέγκη Μπρούσαλη, Παντελής Πουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Mέτρα συνολικού κόστους 2,5 δισ. € — Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» ενίσχυσης

www.ertnews.gr



Το άρθρο Δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες – Δικαιούχοι και κριτήρια. εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα