Δεν μιλιούνται Τραμπ-ΜακΚόνελ

12:21 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Μιτς ΜακΚόνελ έχει προκληθεί εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για καινούριους δρόμους πιθανής παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, καθώς ακόμα και αποπομπής του. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί τον επικεφαλής των ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών για την στήριξη που στερούνται οι νομοθετικές του προτάσεις, με αιχμή του δόρατος την αντικατάσταση του νομοσχεδίου Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πριν δύο εβδομάδες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία επί του θέματος, η συνομιλία των δύο ανδρών απέκτησε απρόσμενη ένταση, με

τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίζει τον Γερουσιαστή ΜακΚόνελ, όπως υποστηρίζουν οι New York Times. Έκτοτε οι δύο πολιτικοί δεν έχουν ξαναμιλήσει, και παρ’ ότι ορισμένοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η έλλειψη επικοινωνίας οφείλεται στην θερινή διακοπή εργασιών της Γερουσίας, πολλά στοιχεία υποστηρίζουν το αντίθετο.

Οι σημαντικότερες ενδείξεις της σοβαρότητας της διαμάχης είναι μάλλον οι επόμενες εκλογές για την αμερικανική γερουσία, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει για να δείξει τη δυσφορία του με τους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που δεν υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησής του. Αμφότεροι ο γερουσιαστής Φλέικ από την Αριζόνα και ο γερουσιαστής Χέλερ από τη Νεβάδα, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους για επανεκλογή προκριματικές προκλήσεις, οι οποίες οφείλονται ή υποστηρίζονται ενεργά από τον Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίποινα για την απείθαρχη στάση τους. Συγχρόνως, οι δύο γερουσιαστές, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εκβιάστηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, βρίσκουν υποστήριξη στους υπόλοιπους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής από την Νότια Καρολάινα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υιοθετούν τη στάση πως κάθε επίθεση σε έναν τους συνιστά επίθεση σε όλους τους.

Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να έχει φτάσει στο επίπεδο του Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος οργανώνει την Παρασκευή δείπνο για την προεκλογική οικονομική υποστήριξη ομάδας γερουσιαστών που έχουν δεχθεί τα προεδρικά πυρά. Διάφοροι σύμβουλοι, πρώην και νυν, του Αμερικανού προέδρου, σχολιάζουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απαραίτητο να «πάρει μερικά κεφάλια» απείθαρχων γερουσιαστών, για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι. Από την άλλη, ίσως είναι περισσότερο απαραίτητο για τον πρόεδρο να μην διακινδυνεύσει την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία, κάτι που τώρα μοιάζει απίθανο. Ο λόγος είναι απλώς, και έχει να κάνει πως μια Δημοκρατική Γερουσία είναι περισσότερο πιθανό να παραπέμψει τον πρόεδρο Τραμπ.

Σε ακόμη δυσκολότερη θέση βρίσκεται, ίσως, η επιτυχημένη πολιτικός Ελέιν Τσάο, η οποία εκτός από υπουργός Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, τυγχάνει και σύζυγος του Μιτς ΜακΚόνελ. Αντιμετωπίζοντας, αναπόφευκτα, ερώτηση δημοσιογράφων για τις σχέσεις του «αφεντικού» της και του συζύγου της, η Τσάο απάντησε πως στέκεται στο πλευρό του ανθρώπου της, συμπληρώνοντας αμέσως: «Και των δύο».

Keywords
Τυχαία Θέματα