Δεν αναμένονται σήμερα εκπλήξεις από τον Μάριο Ντράγκι για το QE

12:08 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυξήσει ελαφρώς την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό το 2018 και θα αφήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2019 στην Ευρωζώνη με τον Μάριο Ντράγκι να εμμένει στην υλοποίηση του τωρινού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αποκρούοντας τις αιτιάσεις για περιορισμό του κατά την σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ σύμφωνα με αναλυτές.

Η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει ανοδικά

την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό του 2017 στο 1,7% περίπου από 1,3% προηγουμένως και τον πληθωρισμό του 2018 στο 1,6% από 1,5% σήμερα ενώ θα αφήσει αμετάβλητη στο 1,7% την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2019 σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Bloomberg.

Αν και ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ακόμη και οι επικριτές του QE αναγνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και κάποιων τροφίμων παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 0,9% ενώ η ανεργία παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ενεργοποίησε το αντισυμβατικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι να διατηρηθεί ο πληθωρισμός λίγο κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αναλυτές στην αγορά περιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα επαναλάβει την δέσμευση για μηνιαίες αγορές χρεογράφων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη του 2017 και επανεκτίμηση της κατάστασης αργότερα.

Επομένως, το γενικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποφασίσει κάποια αλλαγή στο QE κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα