Δεκαπενταύγουστος με την ΕΡΤ

00:53 15/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΡΤ γιορτάζει το «Πάσχα του καλοκαιριού», ανήμερα της Παναγίας, με ειδικά αφιερώματα και εκπομπές, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο.

ΕΡΤ1

Στις 13:00, η εκπομπή «Το αλάτι της γης» μάς προσκαλεί για τον Δεκαπενταύγουστο σ’ ένα δυναμικό νησιώτικο γλέντι, σ’ έναν από τους κρυμμένους παραδείσους των Κυκλάδων, στη Σίκινο. Η εκπομπή περιηγείται στο νησί, αναζητώντας τους ανθρώπους, τα τραγούδια, τους χορούς, τα μουσικά όργανα, τους ήχους, τα χρώματα, τις γεύσεις, τις ιδιαίτερες αισθήσεις και παραδόσεις

του Δεκαπενταύγουστου.

ΕΡΤ2

Στις 07:00, το ντοκιμαντέρ «Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες» μάς ταξιδεύει στην Κόνιτσα και στις γύρω περιοχές. Ακόμη, επισκεπτόμαστε την ιστορική μονή της Μολυβδοσκέπαστου, ενώ παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς του Δεκαπενταύγουστου στα χωριά της περιοχής Πουρνιά, Πάδες, Παλαιοσέλλι και Γαναδιό.

Στις 08:00, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου.

Στις 24:00, οι τηλεθεατές θα απολαύσουν την ταινία «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με πρωταγωνιστές τους Ελένη Καστάνη, Ακύλα Καραζήση, Αμαλία Μουτούση, Αιμίλιο Χειλάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Μιχάλη Ιατρόπουλο κ.ά.

ΕΡΤ3

Από τις πλαγιές του Βερμίου αρχίζει το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 τον Δεκαπενταύγουστο, στις 08:00, με την απευθείας μετάδοση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου. Οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν στη ματαίωση της καθιερωμένης λιτανείας κι επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση των προσκυνητών. Η ΕΡΤ3 προσφέρει στους πιστούς τη δυνατότητα να ζήσουν με ασφάλεια, μέσα από τους δέκτες τους, την κατάνυξη του εμβληματικού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 13:00, η εκπομπή «Χαρά Θεού» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Βυζάντιο ώς τον ξεριζωμό του, στη λεηλασία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην ίδρυση της Νέας Μονής στο Βέρμιο.

Στις 15:00, η εορταστική εκπομπή «Όλη η Ελλάδα μια γιορτή, ανήμερα της Παναγιάς» μάς ταξιδεύει σε μέρη όπου γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο, από τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία μέχρι τη Ρούμελη και τον Μοριά και από τη Μακεδονία μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, τα Επτάνησα και την Κρήτη.

Στις 21:00, οι τηλεθεατές θα απολαύσουν, σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση, τη μουσική παράσταση των Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη «Μίκης ο Ευξείνιος», μια μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Για πρώτη φορά, ο Εύξεινος Πόντος συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου, σ’ ένα σπάνιο μουσικό αμάλγαμα των ποντιακών ακουσμάτων με τις συνθέσεις του Μίκη. Από το ποντιακό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία» μέχρι τη «Ρωμιοσύνη μην την κλαις» και από τα «Δακρυσμένα μάτια» μέχρι «Στα περιβόλια…», η ιδιαίτερη αυτή μουσική προσέγγιση ξεδιπλώνει συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που πάντα θα μας εμπνέουν.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-12:00

Στην Παναγία, με τα περίπου έξι χιλιάδες προσωνύμια και τις ανεξάντλητες χάρες, είναι αφιερωμένο το δίωρο ραδιοφωνικό ταξίδι μας στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.  Συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα, θα «συναντήσουμε» την Παναγία της ποίησης και της λογοτεχνίας και θα σεργιανίσουμε στα έθιμα της ημέρας.

21:00-01:00

Μπορεί οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας να μην επιτρέπουν τα πανηγύρια που χαρακτηρίζουν τόπους και μουσικά ιδιώματα σε όλη την Ελλάδα, το Δεύτερο Πρόγραμμα, όμως, φέρνει το «πανηγύρι» στο σπίτι σας. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, από ώρα 21:00 έως 01:00, ο Μιχάλης Γελασάκης επιλέγει το soundtrack της βραδιάς με παραδοσιακούς, δημοτικούς σκοπούς και λαϊκούς δρόμους, δίνοντας τον ρυθμό στο «Πάσχα του καλοκαιριού».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα