Δ. Τζανακόπουλος: ‘Ολα τα θετικά μέτρα Τσίπρα στο νέο προϋπολογισμό – Διάλογος με την Εκκλησία

15:01 20/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο του 2019 είναι λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι οι πρόσφατες αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία

της οικονομίας αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.»

«Διαψεύδει τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019»

«Tο αφήγημα της ΝΔ περί 4ου Μνημονίου, το οποίο στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ, καταρρέει. Θα αναγνωρίσει η ΝΔ ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Ότι κινδυνολογούσε ασύστολα; Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα αναγνωρίσει η #ΝΔ ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα;
Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;
Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;

— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) November 20, 2018

«Δεν έχει ποτέ ειπωθεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις 10.000 κληρικών»

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ή πρότασης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Η @GOVgr δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει.

— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) November 20, 2018

H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία, ανέφερε.

Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση.

— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) November 20, 2018

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι: Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Οι κληρικοί σήμερα έχουν καθεστώς οιωνεί δημοσίου υπαλλήλου. Οι νομικές διαβεβαιώσεις για το επόμενο καθεστώς τους θα δοθούν όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα. Εφόσον οι 10.000 κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται στον στενό δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, ο κανόνας «1 προς 1″ μπορεί να εφαρμοστεί για να ενισχύσουμε δομές του ελληνικού κράτους», ανέφερε επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα