Δ. Σιμόπουλος: Το σύμπαν θα τελειώσει με ένα… πουφ

21:37 6/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τη γέννηση, την ηλικία, αλλά και το θάνατο του σύμπαντος μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο βιβλίο του μιλάει για τα πρώτα στάδια της ύπαρξης του σύμπαντος. «Πως γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. χρόνια και πως εξελίχθηκε αυτά τα 14 περίπου δισ. χρόνια. Επί της ουσίας, αν θέλαμε να παρουσιάσουμε το σύμπαν με ένα ανθρώπινο μωρό που θα ζούσε περίπου 120 χρόνια, λέμε ότι το σύμπαν αυτή τη στιγμή

που μιλάμε βρίσκεται στις πρώτες ώρες, δηλαδή, απειροελάχιστα στην αρχή της ύπαρξής του».

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε παράλληλα για το τέλος του σύμπαντος ότι «θα τελειώσει με ένα… πουφ και όχι ένα μπιγκ μπανγκ. Αυτό θα συμβεί σε τρισεκατομμύρια χρόνια και θα δημιουργηθεί εκείνη η κατάσταση, η οποία θα φυλακίσει όλη την ύλη που υπάρχει στο σύμπαν σε μαύρες τρύπες. Οι μαύρες τρύπες θα εξατμιστούν σιγά – σιγά, αλλά θα εξατμιστούν με υλικά τα οποία είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Εκείνη τη στιγμή δηλαδή το σύμπαν δεν θα μπορεί να δημιουργήσει τίποτε. Το σύμπαν θα πεθάνει όταν θα έχει μία θερμοκρασία λίγο παραπάνω από το απόλυτο μηδέν».
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε ο φυσικός Σταμάτης Μαλάκος και ο φυσικός, υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Λάρισας Δημήτριος Νάκος.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία τής Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Λάρισας, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λάρισας (Ε.Κ.Φ.Ε.) και του βιβλιοπωλείου «ΑΝΕΜΟΣ». Μετά το πέρας της παρουσίασης του βιβλίου ο κ. Σιμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα