Δ. Μακεδονία: Συλλαλητήριο στην Αθήνα – Απεργία στους ΑΗΣ και Ορυχεία

09:09 25/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 από τις 10 το πρωί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,

ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των εργαζομένων της επιχείρησης και των Φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας στο Σύνταγμα.

«Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται», τόνισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης , απαντώντας στην αντιπολίτευση στις κατηγορίας ότι η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα και στη διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης.

«Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, ο οποίος επιτέθηκε ιδιαίτερα στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι με το Νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που είχε ψηφίσει το 2014, προβλέπονταν «οριζόντια ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, με το Νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση υπάρχει ένα βιώσιμο πρόγραμμα, που είναι ηπιότερο και πιο αναδιανεμητικό για τη ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης προχώρησε σε βελτιωτικές κινήσεις στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, μετά από αιτήματα φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των δύο περιοχών. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνεται στο 1,4% από 1,2%, επί της παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη ο Τοπικός Πόρος, ενώ η παροχή δωρεάν τηλεθέρμανσης στους οικείους δήμους δεσμεύει και τη νέα διοίκηση των λιγνιτικών μονάδων. Επίσης στο Νομοσχέδιο θα προβλέπεται οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να προστατεύονται από την συλλογική σύμβαση που έχουν υπογράψει με την ΔΕΗ.

Η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου και προς πώληση τίθενται οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας, με την υφιστάμενη μονάδα αλλά και την άδεια για κατασκευή δεύτερης, μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν.

Εν τω μεταξύ εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από τη Δευτέρα οι εννέα από τις 12 μονάδες των τεσσάρων Ατμοηλεκτρικών Σταθμών στη Δυτική Μακεδονία, όπου το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία κυμαίνεται από 70-90%, ανά χώρο εργασίας. Κλειστά επίσης είναι και τα Ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι έχει ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς και ότι θα καλύψει τις ανάγκες με ενέργεια από τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματά και με εισαγωγές τις απογευματινές ώρες.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα