Δ. Μακεδονία: Σε δημόσια διαβούλευση το masterplan για την απολιγνιτοποίηση

22:14 3/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 τέθηκε στην ιστοσελίδα του opengov.gr, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο.

Το masterplan που εκπονήθηκε ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας, με το κλείσιμο και του τελευταίου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ το 2028 και εγκρίθηκε από την

υπουργική Επιτροπή αναπτύσσεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης: Την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, το βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Κύρια προτεραιότητά του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό masterplan, που θα εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποτελέσει τη βάση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027, που θα υποβληθεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση της χώρας μας θα είναι για μεν τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης, η αύξηση των ενισχύσεων για τις νέες επενδύσεις σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε 70% για τις μεσαίες και σε 80% για τις μικρές, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση των νέων επενδύσεων της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, του 50% για μεσαίες και του 60% για μικρές.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόεδρος της αρμοδίας Επιτροπής, Κωστής Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι «το masterplan δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης», τόνισε ότι θα υπάρξει για το σκοπό αυτό, «χρηματοδότηση ύψους 5,05 δις ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους που θα διοχετευθεί στις λιγνιτικές περιοχές», και παράλληλα δίνεται όπως ανέφερε «προτεραιότητα στο πρόγραμμα των αποκαταστάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ, ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να εργάζονται για την αποκατάσταση των γαιών για να μπορούν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις». Μάλιστα όπως ανέφερε ήδη έχει ζητηθεί «το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ειδικά για τον λόγο αυτό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, αναφερόμενος για το masterplan τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, αλλά για ένα στρατηγικό σχέδιο συνεκτικό, δομημένο, περιεκτικό και πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», και πρόσθεσε ότι μέσα από τη δημόσια διαβούλευση «θα πρέπει να συμπληρωθούν ατέλειες, να διορθωθούν και να βελτιωθούν σημεία του».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακεδονία,makedonia