Δ. Μακεδονία: Οι απαντήσεις του Θ. Καρυπίδη στη αντιπολίτευση

19:05 31/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως «εκδήλωση πανικού» χαρακτήρισε τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου για το απολογισμό του έργου που έκανε για το 2017, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, γιατί όπως ανέφερε έκαναν κριτική πριν ακούσουν το απολογισμό του.

Όπως ανέφερε η αντιπολίτευση δεν έχει «καμία διάθεση συνεργασίας» και ζητά μόνιμα την παραίτησή του, χωρίς να επικροτεί τις ενέργειες που κάνει, όπως της θέσπισης του Κοινωνικού Τιμολογίου Ρεύματος και της έλευσης του Φυσικού Αερίου, για τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να κινδυνολογούν.

Στο απολογισμό του ο

κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε αρχικά στον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, που για το 2017 άφησε ως ταμειακό υπόλοιπο 61,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ότι αφορά το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε ότι υπήρξε αύξηση του ορίου πληρωμών από 6,2 εκ. ευρώ στα 22,5 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα νέα έργα, προϋπολογισμού 17,6 εκ. ευρώ που εντάχθηκαν το 2017 αναφέρθηκε εκτός των άλλων στη μετατροπή του 1ου γυμνασίου Καστοριάς σε Πανεπιστήμιο, τη συντήρηση του ορεινού δικτύου των Γρεβενών, τη βελτίωση του Πατουλίδειου Γυμναστηρίου Πρεσπών, την επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και την ανάπτυξη των δικτύων του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσης πρόσθεσε ότι το 2017 δόθηκαν στους δήμους της Περιφέρειας πιστώσεις 4,65 εκ. ευρώ, ενώ στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας εντάχθηκαν 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,3 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την πρόοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλες τις παραμέτρους, με τις προσκλήσεις να φθάνουν στο 74,8%, οι εντάξεις στο 50,4%, οι συμβάσεις στο 20,2% και οι πληρωμές στο 10,2%.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Καρυπίδης για το έργο που επιτεύχθηκε στον Τομέα τη Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, γιατί όπως τόνισε διατέθηκαν στα πέντε νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, 26,8 εκ. ευρώ, ενώ προστέθηκαν 80 μόνιμοι και 75 επικουρικοί γιατροί, όπως επίσης 52 νοσηλευτές και 179 άτομα λοιπού προσωπικού.

Επίσης στάθηκε στη δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Λευκώνα Πρεσπών, τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Μαμάτσειου, αλλά και εξοπλισμού σε όλα τα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας μέσα στο 2017 προχώρησαν οι διαδικασίες για τις μετεγκαταστάσεις, της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και των Αναργύρων, όπως και των απαλλοτριώσεων των Αναργύρων της Ακρινής και της Μελίτης, ενώ αναφερόμενος στις δράσεις στον αγροτικό τομέα, ανέφερε ότι η δημόσια δαπάνη των δράσεων για το 2017 ανήλθε στα 64 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ.

Τέλος αναφερόμενος στα μεγάλα έργα ο κ. Καρυπίδης στάθηκε στο θέμα της οριστικοποίησης του Ε-65 και της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό, στη σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, στη σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην ολοκλήρωση του φακέλου για το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, όπως επίσης στην έγκριση του Ρυμοτομικού της Πανεπιστημιούπολης Φλώρινας και στην νέα οδική συνοριακή διάβαση Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ. στο Λαιμό Πρεσπών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα