Δ. Καζάκης: Το lock down προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επέλυσε (ήχος)

12:03 22/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

“Το lockdown προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επέλυσε, ειδικά σε μια οικονομία σαν την ελληνική που ήδη είναι εξαρτημένη κατά πολύ από το δανεισμό και όπου το τουρισμός συμβάλλει τουλάχιστον κατά 20% στο ΑΕΠ”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δημ. Καζάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία. Σήμερα θα βρίσκεται στο Βόλο και στις 7:30 μ.μ. θα μιλήσει και θα

συζητήσει με τους πολίτες στο καφέ Περισπωμένη.

Επισήμανε ότι πολλές φορές οι οδηγίες που δίνονταν από την ομάδα των λοιμοξιολόγων ήταν αντιφατικές και κόστισαν πολύ στην ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών που υποχώρησε κατά 40% μέσα στην κρίση και άλλο τόσο περίπου τώρα με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται “πολιτική με απευθείας ενίσχυση του εισοδήματος του νοικοκυριού, όπως π.χ. Ισπανία. Και πάνω από 40 χώρες. Από δω και εμπρός μέχρι τέλος χρόνου κάθε μήνα το νοικοκυριό σε κατώφλι φτώχειας θα παίρνει 400-600 ευρώ από το κράτος. Ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χρειάζονται και οι επιχειρήσεις.

Πρότεινε η χώρα να ζητήσει moratorium για τα δάνεια, να μην πληρώνει δηλαδή κεφάλαιο και τόκους, έως ότου ορθοποδήσει, κάτι που θα της «δώσει άλλο αέρα» και η Τράπεζα της Ελλάδας να δημιουργήσει χρήμα και να το ρίξει στην πραγματική οικονομία και όχι στις τράπεζες όπως έκανε μέχρι τώρα. Άλλωστε όπως εξήγησε αυτό προβλέπεται από σχετική Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Τάχθηκε τέλος κατά της καύσης απορριμμάτων επισημαίνοντας ότι «ο Βόλος δεν πρέπει να γίνει ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης, αλλά μια σύγχρονη βιομηχανική πόλη με προσανατολισμό στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα