Δ. Χαρίτος: « Δεν επαρκούν οι υποδομές για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής»

12:17 24/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη της εκ νέου καταγραφής εκείνων των σημείων που παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα στο Νομό Ροδόπης, ρεμάτων, ποταμών, παραποτάμων, επισημαίνει για άλλη μια φορά το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ, Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

«Τα χρόνια έχουν περάσει οι υπάρχουσες υποδομές έχουν καταπονηθεί, δεν έχουν συντηρηθεί και η κλιματική αλλαγή που έχει κάνει πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και τοπικά, μας καθιστά αδύναμους να τα διαχειριστούμε επαρκώς».
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου και το συνδύασε

και την μη ύπαρξη υδραυλικών μελετών ειδικά Ανατολικά της Ροδόπης, τις απηρχιωμένες σωληνώσεις-οχετούς και βουλωμένα ρέματα- που μετά από μια έντονη βροχόπτωση, καθώς το νερό δεν έχει που να πάει, πλημμυρίζει τις εκτάσεις και φθάνει έξω σχεδόν από τα σπίτια, όπως πρόσφατα στην περιοχή της Καλλιθέας και των Αμαράντων.
«Πρέπει με σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές κάνοντας όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει η σωστή διαχείριση της κατάστασης, για να μην κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.
Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Χαρίτου το συνδύασε και με τον Πρωτογενή Τομέα και στις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες, αλλά και να περιορισθεί η Κλιματική Αλλαγή.
«Επαναλαμβάνω πως ο σχεδιασμός πάνω στη νέα πραγματικότητα, που φέρνει η κλιματική αλλαγή, τόσο για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, όσο και στον Πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να ενσωματωθούν στις νέες προτάσεις των υποψηφίων Περιφερειαρχών, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μάη. Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε με συνθήκες του παρελθόντος να υποδεχόμαστε το μέλλον», υποστήριξε ο κ. Χαρίτος.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποτελέσει την αρχή της Ειρήνης και μιας ουσιαστικής συνεργασίας στα Βαλκάνια με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση διαχειρίσθηκε με τον πιο συμφέρον εθνικά τρόπο, μια δεδομένη κατάσταση, που είχε διαμορφωθεί από άλλες κυβερνήσεις», τόνισε καταλήγοντας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα