Χρηματοδότηση έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου

12:11 1/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη και στεγανοποίηση της στέγης του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου θα ξεκινήσουν σύντομα. Σήμερα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση ύψους 400.000 ευρώ μεταξύ της Μητροπόλεως Δημητριάδος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στην πορεία θα δοθούν άλλα τόσα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για μια συνολική παρέμβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ναός που έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά από το 1934 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος επισήμανε ότι ζημιές έχει υποστεί κυρίως

ο τρούλος αλλά και σημεία της δομής του ναού που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οικονομικά από την ίδια την Μητρόπολη

«Ο ναός είναι ένα σύμβολο της πόλης μας και θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, γιατί χάρις σε αυτή την σύμβαση σύντομα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την πρώτη φάση των εργασιών ύψους 400.000 ευρώ και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα έργα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τόνισε ότι κρίθηκε απαραίτητη η χρηματοδότηση και είναι απορίας άξιο που δεν είχε χρηματοδοτηθεί τόσα χρόνια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Σεβόμενοι τους συμπολίτες Χριστιανούς που χρησιμοποιούν το ναό και με αγάπη προς τον κ. Ιγνάτιο και τους κληρικούς πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τη συντήρηση του ναού. Το έργο εντάχθηκε με 400.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Αρχικά το ποσό που μας ζήτησαν ήταν μικρό αλλά τελικά όταν έγινε η μελέτη αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν πολλές εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Ο ναός πρέπει να συντηρηθεί είναι πολύ βασικό. Το πότε θα ξεκινήσει θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες, όπως ωριμότητα μελετών, τεύχη δημοπράτησης και φυσικά η μεγάλη γραφειοκρατία κλπ. Το θέμα είναι ότι έχουν δεσμευτεί οι πιστώσεις».

Τέλος ο πατέρας Χαρίλαος Παπαγεωργίου, ιερέας του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ανέφερε ότι οι εργασίες αφορούν κυρίως τη στερέωση της στέγης του ναού η οποία είναι όπως ακριβώς χτίστηκε το 1934 και δεν έχει δεχθεί καμία συντήρηση. «Δεν υπάρχουν μονώσεις και επιπλέον το κτίριο γηράσκει και από δω και πέρα η φθορά είναι μεγάλη. Θέλουμε να την προλάβουμε. Όλα γίνονται στην κατάλληλη στιγμή. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα εξασφαλίσουμε και την ποιότητα των εξωτερικών μερών του ναού αλλά κυρίως θα γίνει στεγανοποίηση για να προστατεύσει το εσωτερικό και τις αγιογραφίες. Πρόκειται για ένα έργο προπομπό του συνολικού που έχει να κάνει με την πλήρη ουσιαστική αναστήλωση του ναού και φυσικά τη βελτίωση των υποδομών για την παροχή του κοινωνικού του έργου».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα