Χρ. Μπουκώρος: Στον αέρα ο μηχανισμός εξαγοράς εκχερσωθέντων δασικών εκτάσεων

18:05 14/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα 14/05/2019 προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, αναδεικνύει το μείζον ζήτημα που προέκυψε για χιλιάδες αγρότες της Μαγνησίας και για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες ολόκληρης της χώρας, μετά από απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ. Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Μαγνησίας τονίζει:

«Στον αέρα τινάζεται ο μηχανισμός εξαγοράς δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις εκχέρσωσαν και τις καλλιεργούν από πολλών δεκαετιών, καθώς το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις

των νόμων του 2014 και 2017, με τις οποίες δόθηκε αυτή η δυνατότητα έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου. Παρέπεμψε δε, το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια. Οι εκτάσεις αυτές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000. Η Μαγνησία είναι η τρίτη κατά σειρά περιοχή που αντιμετωπίζει έντονα αυτό το πρόβλημα μετά τη Λάρισα και τη Χαλκιδική με τις αιτήσεις μόνο στην Μαγνησία να ξεπερνούν τις 3.000!

Πιο συγκεκριμένα, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νομοσχεδίου που συνδέεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορά την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων οι οποίες σημειωτέον καλλιεργούνται και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ε’ τμήμα παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι πολύ πιθανό η ολομέλεια του ΣΤΕ να επικυρώσει την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης και να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα μεγάλο μέρος των διατάξεων που μέχρι σήμερα ισχύουν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος υπουργός :

Πως θα αντιμετωπίσει το πιθανό ενδεχόμενο της επικύρωσης και την αβεβαιότητα και ανησυχία που οι εξελίξεις προκαλούν σε χιλιάδες αγρότες ;»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος υπογραμμίζει τα εξής: «Μέχρι την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ αλλά και στη συνέχεια αν αυτή επικυρώσει την απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, χιλιάδες αγρότες της Μαγνησίας και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες ολόκληρης της χώρας εισέρχονται σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αγωνίας. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως η αλλοπρόσαλλη αναθεώρηση του Συντάγματος που επέλεξε η κυβέρνηση Σύριζα, εξαιρώντας από τα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 24, πλήττει ήδη τα συμφέροντα της χώρας και τα οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Δικαιώνεται πλήρως η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα τονίζοντας ότι: Πρέπει να πάμε σε αναθεώρηση του άρθρου 24 ώστε να επιτραπεί η χρήση αεροφωτογραφιών του 1975 προκειμένου να λυθεί ριζικά και οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Η κυβέρνηση Σύριζα όμως επίλεξε την κολοβή και επικοινωνιακή αναθεώρηση του Συντάγματος σπαταλώντας μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία, καταλήγει ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα