Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει χωρίς περικοπές

21:31 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κόστος της εναλλακτικής πρότασης της ΝΔ, αν ήταν κυβέρνηση σήμερα, φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, υπογράμμισε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επισημαίνοντας ότι η ισόποση μείωση φόρων και πρωτογενών δημόσιων δαπανών είναι αναξιόπιστη και δεν μπορεί να γίνει.

Όπως ανέφερε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η ΝΔ προτείνει:

την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
– την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
– την μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,
– την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δις ευρώ,
– την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε, ότι δεν λειτουργεί «εν κενώ«, ενώ αναγνώρισε την πραγματικά μεγάλη φορολογική επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρέπει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να βγει μια ώρα νωρίτερα από το πρόγραμμα.

Χατζηδάκης: Σε δυο φάσεις οι προτάσεις της ΝΔ

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του, για την μείωση των φόρων και των δαπανών, είναι σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση έχουμε μια ισόποση μείωση φόρων και δαπανών 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.

Προσέθεσε δε, ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα