Χίος: Τουριστικό προϊόν με ταυτότητα και υποδομές

17:57 26/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός δυνατού brand name για τη Χίο με παράλληλη βελτίωση υποδομών αλλά και ξεκάθαρων προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου που οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων θα απολαμβάνουν στο νησί, επισήμαναν οι μελετητές που ανέλαβαν να αξιολογήσουν τη Χίο ως προορισμό κρουαζιέρας και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χίου ανέθεσαν σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με τις προοπτικές της κρουαζιέρας για τη Χίο η οποία παρουσιάστηκε

χθες και παρουσίασε τις τάσεις της αγοράς και τις εξελίξεις στον κλάδο προτείνοντας βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των υπαρχουσών υποδομών καθώς και ενέργειες για σύναψη συνεργασιών με εταιρείες κρουαζιέρας προκειμένου να αυξηθούν οι προσεγγίσεις στο νησί μας τα επόμενα χρόνια που αναμένεται ανάπτυξη του κλάδου.
Σημαντικά είναι τα στοιχεία ότι ολοκληρώνοντας τις υποδομές στο λιμάνι των Μεστών θα μπορεί να παρέχεται εναλλακτική διαδρομή· που ανάλογα οι εταιρείες θα επιλέγουν.
Πάντως μέχρι και το 2020 τα σχέδια των εταιρειών είναι σε εξέλιξη, άρα η Χίος μετά την ημερομηνία αυτή μπορεί να μπει δυναμικά στο χώρο κατά προτίμηση των μεσαίων και μικρών κρουαζιερόπλοιων· ενώ η ένταξη και πάλι της Κωνσταντινούπολης ως σημείο αναφοράς στις διαδρομές των εταιρειών θα αυξήσει και την κίνηση στη Χίο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ευχαρίστησαν για την παρουσίαση, σημειώνοντας ότι είναι η αρχή μιας συνεργασίας πάνω στο θέμα.
Από την πλευρά της εταιρείας CTM HELLAS, η Χρύση Παλάσση και ο Πάνος Σωτηρίου, παρουσίασαν τα βήματα της μελέτης, με καταρχήν αριθμητικά στοιχεία σε αριθμό κρουαζιερόπλοιων και κλινών αλλά και με την περιγραφή του πως οι πολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν τις εκδρομές.
Στα κριτήρια επιλογής ενός τόπου ως προορισμού κρουαζιέρας, επισημάνθηκε η ανάγκη από τη μια να δοθεί απάντηση στον τουρίστα γιατί πρέπει να έρθει εδώ και όχι σε μια άλλη περιοχή της Μεσογείου, όπως η Δαλματία, καθώς και να υπάρξει προβολή του τόπου.
Τα κόστη, όπως τα λιμανιάτικα αλλά και η αντιμετώπιση των δυσκολιών για μια ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση του επισκέπτη· έχει μεγάλη σημασία.
επισημάνθηκε ότι το 60% τουλάχιστον των τουριστών δεν επιλέγουν κάποια οργανωμένη εκδρομή, άρα θα πρέπει να μπορούν να έχουν εναλλακτική πρόταση για γνωριμία με την πόλη και το νησί. Επίσης πρέπει κανείς να υπολογίζει και το πλήρωμα των πλοίων που πολλές φορές αφήνουν περισσότερα χρήματα από ότι ο τουρίστας· όπου κατά μέσο όρο υπολογίζεται ο τελευταίος πως αφήνει 50-60 ευρώ στην τοπική αγορά.
Χρειάζεται έτσι να φτιαχτεί μια «βιτρίνα» και να έχει και τις κατάλληλες οδηγίες από το λιμάνι για το που είναι π.χ. η αγορά, το Μουσείο κλπ..
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα