Χίος: Προετοιμασία για το ρουκετοπόλεμο- τι θα ισχύσει το Πάσχα

12:46 30/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρακτικά μέτρα για το πρόγραμμα ρίψης των ρουκετών και γενικότερα για την ασφαλή διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο.
Με τους ρουκετατζήδες να έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ρουκετών, ο ρουκετοπόλεμος και φέτος συνοδεύεται με εξώδικα από τους κατοίκους που θίγονται άμεσα από τη διεξαγωγή του· αφού τα σπίτια τους γειτνιάζουν με τις δύο εκκλησίες.
Από την πλευρά τους τα συνεργεία σε Παναγιά Ερειθιανή και Άγιο Μάρκο, προγραμματίζουν το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου παρέλαση από την περιοχή Γούβι μέχρι τη διασταύρωση

που οδηγεί στις δύο ενορίες.
Ο συνολικός αριθμός των ρουκετών δεν θα ξεπεράσει τις 10.000, όταν πριν τρία χρόνια είχε φθάσει πάνω από 100.000!
Εχοντας αλλάξει, όσο είναι δυνατόν, τη γωνία ρίψης ώστε να μην αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τα παρακείμενα σπίτια, στις 8.30 μ.μ. του μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές βολές και από τις 9.00 μέχρι τις 10.30 μ.μ. θα έχουμε το πρώτο «κύμα» ρουκετών.
Από τις 10.30 μέχρι τις 11.00 θα σταματήσουν τα συνεργεία ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση των ενοριτών στις εκκλησίες και μετά τις 11.00 θα ξεκινήσει και πάλι ο ρουκετοπόλεμος με αποκορύφωμα το Χριστός Ανέστη όταν θα βάλλουν όλα τα συνεργεία.
Το φαντασμαγορικό έθιμο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι εκατοντάδες επισκέπτες από απόσταση, και όχι δίπλα στα συνεργεία, ενώ τουριστικά γραφεία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για δρομολόγηση λεωφορείων για την περιοχή του Αγίου Μακαρίου στο Αίπος.
Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντική ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ για μια ακόμη χρονιά θα είναι σε ετοιμότητα για την κατάσβεση πυρκαγιών, εφόσον αυτό χρειαστεί· ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και το ΕΚΑΒ για παν ενδεχόμενο.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα