Χίος: «Πράσινο» φως στο Δήμαρχο για το κτήμα Χωρέμη

09:54 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο Χίου να διερευνήσει την υπόθεση εξαγοράς μέρους του κτήματος Χωρέμη στο κέντρο της πόλης της Χίου, εφόσον η οικογένεια προχωρεί στην πώλησή του· έδωσε κατά πλειοψηφία το χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χίου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι η εξαγορά 7,5 περίπου στρεμμάτων από το κτήμα (που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη) μπορεί να δημιουργήσει ένα δημοτικό χώρο πρασίνου με την παράλληλη χρήση για κοινωφελείς δράσεις.

Υπέρ της αγοράς τάχθηκε ο επικεφαλής της

μείζονος μειοψηφίας Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που σημείωσε πως πρέπει να επιλεγεί η χρήση του έτσι ώστε να αναζητηθεί και ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Υπέρ και η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμιόνη Φρεζούλη, υπό τον όρο να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και όχι ως χώρος στάθμευσης.

Κατά ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος που πρότεινε να ζητηθεί να γίνει δωρεά στο Δήμο ο συγκεκριμένος χώρος που θα φέρει και το όνομα της οικογένειας Χωρέμη.

Κατά ψήφισαν επίσης από τους παρόντες συμβούλους οι Βασίλης Μυριαγκός και Μιχάλης Κουντούδης.

Να σημειώσουμε ότι και στο παρελθόν, επί Δημοτικής Αρχής Παντελάρα, είχε εξεταστεί η εξαγορά μέρους του κτήματος· αλλά δεν είχαν ευοδώσει οι προσπάθειες μετά την κατηγορηματική άρνηση της τότε αντιπολίτευσης στο Δήμο. Να σημειώσουμε ότι αν και είναι περιβόλι με εσπεριδοειδή κατά την εφορεία χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερό μέρος του ως οικοπεδική περιοχή, που μεταφράζεται σε υψηλότατο τίμημα για ΕΝΦΙΑ.

Επίσης να θυμίσουμε ότι η οικογένεια Χωρέμη έχει προχωρήσει σε δωρεά σημαντικής έκτασης, με αποτέλεσμα να διαπλατυνθεί η οδός Ριζαρίου. Χωρίς όμως ο Δήμος Χίου να έχει υλοποιήσει τη δέσμευση του να διαπλατυνθεί στο σύνολό του ο συγκεκριμένος δρόμος που θα μπορούσε να γίνει πλέον σημαντικός άξονας σύνδεσης με τον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Το θέμα αναμένεται να επανέλθει σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο όταν ο Δήμαρχος Χίου θα έχει διερευνήσει τις προθέσεις των ιδιοκτητών.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα