Χίος: Διαφωνίες στην παράταξη Βουρνού για προσφυγικό- πρόταση και για Παγχιακό δημοψήφισμα!

10:01 21/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διέκοψαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό στο Δήμο Χίου, με ευθύνη του συνδυασμού της Δημοτικής Αρχής Βουρνού.

Αυτή τη φορά η ενημέρωση- συζήτηση για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία «αγανακτισμένων πολιτών», αλλά μόνο πολιτών που ήθελαν πραγματικά να ακούσουν τη συζήτηση.

Όμως κοινό ψήφισμα δεν μπόρεσε να βγει, αφού φαίνεται μεταξύ των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής υπάρχουν πλέον δημοτικοί σύμβουλοι που αμφισβητούν τις κινήσεις του Δημάρχου στο προσφυγικό και της συνεργασίας που επιδιώκεται να υπάρχει

με το υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα η πρόταση για δημιουργία νέου χώρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών για να κλείσουν οι δύο δομές μέσα στην πόλη της Χίου (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στη Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα η μείζονα μειοψηφία δια του Στέλιου Καμπούρη πρότεινε να γίνει τοπικό δημοψήφισμα για το προσφυγικό. Κύρια ερωτήματα, σύμφωνα με την πρόταση, αν η παραμονή των προσφύγων στο νησί πρέπει να υπερβαίνει τις 72 ώρες και αν συμφωνούν οι κάτοικοι στην αναλογική κατανομή των προσφύγων ανά νομό.

Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της συζήτησης πολλές ήταν οι ερωτήσεις από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Λαμπρινούδη Ηλία Κλεισσά για το ρόλο της ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ Α.Ε. του Δήμου Χίου, που όπως έγινε γνωστό έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για τις προσλήψεις προσωπικού σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας άσκησε κριτική στο Δήμαρχο Χίου που πρώτα έγινε η σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα και κατόπιν κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο. Σαν μόνη λύση για επίλυση του προβλήματος η Ερμιόνη Φρεζούλη χαρακτήρισε τον απεγκλωβισμό των 3.500 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος επικεντρώνοντας όμως την ανάγκη καταδίκης αυτών που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα.

Μετά από 5 περίπου ώρες συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο διεκόπη αρχικά για 5 λεπτά ώστε να υπάρξει συμφωνία στη Δημοτική Αρχή και να βγει ένα ψήφισμα. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό και ύστερα από παρέλευση 15λεπτου ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Μυριαγκός, κήρυξε σύμφωνα με τον κανονισμό τη λήξη του συμβουλίου. Απόφαση αναμένεται να βγει σε νέα συνεδρίαση του σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα