Χιλιάδες ευρώ για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα καλούνται να πληρώσουν οι ξενοδόχοι της Μαγνίαησς

12:24 13/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βραχνάς για τους ξενοδόχους της Μαγνησίας τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν μέσω αγωγών για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που κατατίθενται αγωγές καθώς οι ξενοδόχοι αδυνατούν να πληρώσουν και συνήθως τις αγωγές αυτές κερδίζουν οι εταιρείες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα καλλιτεχνών αλλά και εταιρειών παραγωγής. Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα “Θεσσαλία”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης επισήμανε ότι οι ξενοδόχοι “παλεύουν”

με αυτό το θέμα από το 2005. “Εμείς ζητήσαμε από την αρχή να υπάρχει ένας φορέας και όχι δεκάδες που να ασχολείται με το θέμα της συγκέντρωσης των χρημάτων. Παλιά υπήρχε μόνο η ΑΕΠΙ τώρα είναι δεκάδες. Προτείναμε να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε οι ξενοδόχοι να πληρώνουν σε έναν οργανισμό και είχε προσφερθεί να τα συγκεντρώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Σήμερα υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και κοινοποιούν έναν τιμοκατάλογο και μετά ξεκινά η διαπραγμάτευση”. Επιπλέον εξήγησε ότι αν ο ξενοδόχος δεν υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία, δεν μπορούν εκείνοι να εισπράξουν χρήματα προηγουμένων ετών. “Τα περισσότερα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, γιατί υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν είναι μέλη μας, έχουν συνάψει ένα μνημόνιο με εταιρεία της Θεσσαλονίκης και πληρώνουμε κανονικά. Κατά καιρούς έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη αλλά τίποτα δεν καταφέραμε. Το αίτημά μας ήταν και είναι να κάνει το κράτος έναν οργανισμό που θα συγκεντρώνει ένα εύλογο ποσοστό υπό τη μορφή ποσοστού και στη συνέχεια να το διαθέτει στους καλλιτέχνες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα