Χάνονται κονδύλια λόγω υποστελέχωσης

19:46 6/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια χάνονται για τους ορεινούς δήμους της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτό επισημάνθηκε στη συνάντηση για τους ορεινούς δήμους του νησιού που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο.

Η υποστελέχωση και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη, αφού τόσο το ΕΣΠΑ όσο και οι Χωρικές Επενδύσεις, προβλέπουν χρήματα αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να

προωθήσει και να ετοιμάσει τις μελέτες.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, πρότεινε τη δημιουργία μιας τεχνικής υπηρεσίας ανά περιφέρεια, που θα αναλαμβάνει να λύνει προβλήματα που η έλλειψη προσωπικού μπλοκάρει και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη που αποτέλεσε πρωτοβουλία της επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε ότι η Μ.Ο.Δ. θα διαθέσει ένας στέλεχος της ανά δύο ορεινούς δήμους της Κρήτης και η Ε.Ε.Τ.Α. Α. θα τους υποστηρίξει στα επιχειρησιακά τους σχέδια.
O δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε σχετικά: «Η σύσκεψη ήταν ενδιαφέρουσα όσο και εποικοδομητική, καθώς τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα των ορεινών Δήμων, τα σημαντικότερο των οποίων είναι, η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η συνεπακόλουθη αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων. Θεωρώ ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ειδική επιτροπή

Την συγκρότηση ειδικής επιτροπής αποτελούμενη από εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για την έγκαιρη εκπόνηση μελετών κατασκευής αναπτυξιακών έργων, ώστε να μην υπάρχει απώλεια πολύτιμων πόρων, πρότεινε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης.
Υπογράμμισε ότι οι ορεινοί δήμοι του νησιού είναι υποστελεχωμένοι και απαιτείται σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, να συγκροτηθεί ειδική ομάδα επιστημόνων, που θα αναλάβει το έργο της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα