Χανιά: Συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών κατά της ξενοδοχοποίησης των κτηρίων στο λόφο Καστέλι (audio)

08:22 16/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.

Οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν με την υπογραφή τους σε αυτή την πρωτοβουλία, μπορούν να μπαίνουν στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η πρώην Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολόγος και ερευνήτρια Μαρία Βλαζάκη, υπογράμμισε

ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος με δημόσιο χαρακτήρα και έτσι πρέπει να παραμείνει. «Το Πολυτεχνείο Κρήτης οφείλει να αγωνιστεί για να το αποκαταστήσει και, γιατί όχι, να ιδρύσει σε αυτό τη Σχολή Καλών Τεχνών, όραμα όχι μόνο δικό του αλλά και των Χανιωτών. Ή άλλως να το χρησιμοποιήσει για τον εκπαιδευτικό σκοπό που του παραχωρήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Κοινό Όργανο των δύο Ανώτατων Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υπό την προεδρία μου, ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεώτερου μνημείου του κτιρίου του Διοικητήριου – 5ης Μεραρχίας, «καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων-Διοικητηρίων. Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της», επεσήμανε η Χανιώτισσα αρχαιολόγος.


Ακούστε τη συνέντευξή της:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Συγκέντρωση, Καστέλι,chania, sygkentrosi, kasteli