Χανιά: Στοιχεία για ενιαίο αίτημα αποζημιώσεων στις ελιές ζητά ο ΣΕΔΗΚ από Δήμους

02:05 21/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την σκοπιμότητα ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος των ζημιών που προκλήθηκαν στην άνθηση και καρπόδεση των ελαιώνων της Κρήτης από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς νότιους ανέμους της περασμένης Άνοιξης, επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ με επείγον έγγραφο του προς τους Δήμους της Κρήτης και ζητά την παροχή στοιχείων των ζημιών κατά Δήμο, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη γενική και ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόθεση

του ΣΕΔΗΚ είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γενική εικόνα των ζημιών και των αιτίων τους και αποφυγή ορολογιών όπως ακαρπία, ολιγοκαρπια κλπ που μπορεί να προκληθούν και από μη καιρικές συνθήκες και επομένως αποτελούν άλλοθι για αποφυγή των αποζημιώσεων.

Οι ζημιές, όπως υπογράμμιζε ο ΣΕΔΗΚ στο έγγραφο του, που προκλήθηκαν κύριος από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και θερμούς ξηρούς ανέμους κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθισης και κατά την πρώτη ανάπτυξης των καρπών, έπληξαν σε διάφορους βαθμούς τους ελαιώνες σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Κρήτης και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και την οικονομία του νησιού γενικότερα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, κατά τον ΣΕΔΗΚ, ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας και της καρποφορίας της ελιάς με το οποίο συνέπεσαν κατά περιοχές, προκάλεσαν σε διάφορους βαθμούς έκτασης και έντασης τα ακόλουθα ειδή ζημιών:

-Στην ανθοφορία: Αφυδάτωση, νέκρωση και κάψιμο η πτώση των ανθέων (ανθόπτωση)
-Στην καρποφορία: Ανώμαλη εξέλιξη της κομπόδεσης που εκδηλώθηκε είτε με πτώση

Στην περίπτωση των ζημιών στην άνθηση, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ. Αρ. 157502/27-7-2011) άρθρο 6, παρ.5.

Keywords
Τυχαία Θέματα