Χανιά: Στερνό αντίο στον Φώτη Κατράκη (video)

20:45 7/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς Χανιώτες τροβαδούρους της Κρήτης, ο βιολάτορας Φώτης Κατράκης, πατέρας της συναδέλφου Άρτεμις Κατράκη.

Τον σημαντικό Χανιώτη δεξιοτέχνη του βιολιού, τίμησε πρόσφατα ο Σύλλογος Ριζίτικου Τραγουδιού «Ετεοκρήτες» και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

KODAK Digital Still Camera

Ο Σταμάτης Αποστολάκης έκανε λόγο για έναν σπουδαίο άνθρωπο ο οποίος «σε όποια χώρα του κόσμου κι αν έπαιξε με το βιολί του, άφησε εποχή. Είναι πράγματι ένα κομμάτι της ζωντανής παράδοσης

των Χανίων. Έβγαλε σπουδαίους δίσκους.. Οι στίχοι του και η μουσική του άφησαν εποχή. Πέρα από δεξιοτέχνης βιολάτορας ο Φώτης διακρίνονταν πάντα για την ανθρωπιά του και μεγαλείο του χαρακτήρα του. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος».

Ο Φώτης Κατράκης το 1940 στους Αγίους Θεοδώρους Σελίνου, και αποτέλεσε να σπουδαίο πρεσβευτή της Κρητικής μουσικής.

Μέσα από το βιολί του και τις μελωδίες του σε μια διαδρομή που κράτησε περισσότερα από 60 χρόνια, ο Φώτης Κατράκης έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την δική του σφραγίδα. Τόσο ως μουσικός όσο και ως άνθρωπος.

Με ήθος αξιοπρέπεια και ταπεινότητα έβαλε το δικό του λιθαράκι στον τεράστιο μουσικό πλούτο της δυτικής Κρήτης, ο οποίος ατόφιος ή διασκευασμένος κυριαρχεί σήμερα σε όλους τους Νομούς.

Έβγαλε δίσκους που ενθουσίασαν τους Χανιώτες. Οι στίχοι και η μουσική του άφησαν εποχή, ενώ όλοι έχουν να πουν για το μεγαλείο του χαρακτήρα του και το ήθος του.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Χανίων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα