Χανιά: Οι Daulute ξανάρχονται στο στούντιο Όξω Νου.O Γιάννης Παπατζανής στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

13:03 8/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το μουσικό σχήμα Daulute, με τους μουσικούς Γιώργο Ζαχαριουδάκη, Γιάννη Παπατζανή και Δημήτρη Σιδερή, επιστρέφουν στα Χανιά για μια ξεχωριστή εμφάνιση σήμερα Δευτέρα στις 9:30 το βράδυ στο στούντιο «Όξω Νου» στη Χαλέπα.

Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι τρεις μουσικοί αναπτύσσουν ένα δυναμικό, εναλλακτικό αλλά και σύγχρονο στυλ.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, πειραματισμούς και σολιστική διάθεση παρουσιάζουν μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Οι Daulute έχουν πλέον διαμορφώσει τον δικό τους μοναδικό ήχο και τρόπο ερμηνείας που ξεχωρίζει στην παλέτα της World Music σκηνής. Εμπνευσμένοι από μελωδίες και ρυθμούς της Κρήτης, του Αιγαίου, της Ιρλανδίας και των Βαλκανίων,εστιάζουν στην μουσική πράξη με αντισυμβατικό χαρακτήρα ώστε η κάθε τους εμφάνιση να αποτελεί μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Σήμερα, στην ΕΡΤ Χανίων, μίλησε ο Γιάννης Παπατζανής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην παλέτα «μουσική της Κρήτης» υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι από τα χρώματα των Χανίων, αφού τα Χανιά έχουν σημαντική προσφορά στη μουσική παράδοση του νησιού. Παράλληλα εξήγησε τον τρόπο που οι Daulute προσεγγίζουν την μουσική παράδοση της Κρήτης.

Το Daulute, σύμφωνα με το Γιάννη Παπατζανή, είναι μια λέξη εύρημα, που περιέχει τις λέξεις νταούλι, αυλός, λαούτο. Έτσι, όπως είπε, είναι και η μουσική τους, που αποτυπώνει έναν τρόπο έκφρασης και ένα ήχο μοναδικό και προσωπικό.

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα), ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri).

Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο αναπτύσσοντας την τεχνική του.

Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του Αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, και frame drumς από τη Μέση Ανατολή).

Info:

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ώρα έναρξης:21.30

είσοδος 7 ευρώ

Αγ.Κυριακής 29, Χαλέπα – Χανιά

τηλ: 28210 45585 6972694294

e-mail: [email protected]

facebook: Στούντιο «όξω νού»

Ακούστε τη συζήτηση με τον Γιάννη Παπατζανή:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα