Χ. Στάικος : «Στις ενεργειακές κοινότητες οι καταναλωτές γίνονται παραγωγοί»

10:05 8/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον Εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια , το κλίμα και τις ενεργειακές κοινότητες στον Αυτοδιοικητικό και Αγροτικό τομέα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Κόρινθο ο Χρήστος Στάικος Υπεύθυνος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για το Τμήμα Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στάικος ανέφερε :

Συνοπτικά, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών

ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες πηγές και εκπλήρωση των διεθνών στόχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας από τα προγράμματα και την πολιτική της ΕΕ, διαμορφώνουμε και υλοποιούμε:

1.Το Σχέδιο Ενεργειακού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) , που δίνει έμφαση στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος με κοινωνικά προσανατολισμένο σχεδιασμό, αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ (με στόχο στο 32% έως το 2030), με στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μία πιο «πράσινη» οικονομία.

2.Ανάπτυξη εγχώριων δικτύων με την υλοποίηση των διασυνδέσεων των νησιών και προώθηση καινοτόμων δράσεων για τα «έξυπνα» και ενεργειακά νησιά. Ανάπτυξη εγχώριων υποδομών Φυσικού αερίου που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακή πύλη (σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης και Ρεβυθούσας) Καθώς και υλοποίηση των σχεδίων διεθνών διασυνδέσεων (TAP,IGB,East Med).

3.Κατοχύρωση του ρόλου του Δημοσίου στα δίκτυα, στα έργα υποδομής και στην ΔΕΗ ,η οποία παραμένει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας.

4.Προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας (μέτρο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II» όπου ωφελήθηκαν 55.000 νέα νοικοκυριά, προώθηση αντίστοιχου μέτρου για τα δημόσια κτίρια ).

5.Προώθηση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές κοινότητες, το οποίο μετατρέπει τους καταναλωτές σε παραγωγούς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

6.Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την αναμόρφωση του Κοινωνικού Τιμολόγιου, επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα μέσω θέσπισης ειδικού λογαριασμού στον ΔΕΔΔΗΕ, εκπτώσεις τιμολογίων στις λιγνιτικές περιοχές.

Για την κλιματική αλλαγή επεσήμανε τα ακόλουθα :

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη. Δεν είναι κάτι μελλοντικό. Και βιώνουμε τις επιπτώσεις μέσα από ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν σε συχνότητα και ένταση.

Για αυτούς και άλλους ευνόητους λόγους, το σύνθημα “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά”, επιβάλλει επιτακτικά να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε σαν χώρα τις ευθύνες που απορρέουν από τις παγκόσμιες συμφωνίες στο πλαίσιο της ΕΕ. Και είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030. Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ένας εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα.

Ένα Σχέδιο που στοχεύει στην επίτευξη στόχων κομβικής σημασίας για την υλοποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της και εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας και το νέο παραγωγικό της μοντέλο. Ταυτόχρονα, περιγράφει το πλαίσιο για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας, με τα 10δις περίπου να αποτελούν επενδύσεις σε υποδομές.

Οι στόχοι του σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση σε ένα «πράσινο» μέλλον περιλαμβάνουν:

•επίτευξη μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον στο 32%
•επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 32,5%
•μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών

και ουσιαστικά το Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει τη ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ποσοτικά και ποιοτικά.

Ο τομέας του ηλεκτρισμού απαιτεί ένα τεράστιο μετασχηματισμό ώστε οι ΑΠΕ να γίνουν πλέον η κύρια πηγή ενέργειας και από το 29% σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας να φτάσει στο 56% το 2030. Περιορισμό του ειδικού βάρους του ρόλου του λιγνίτη στο 17% περίπου (από 33% σήμερα) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καύσιμο-γέφυρα» με σημαντική διείσδυση κυρίως στη θέρμανση.

•Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ετησίως πρέπει να βελτιώνεται κατά 1,5% η εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην οικονομία.

•Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

•Καθώς και τους άξονες της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας και της αγοράς ενέργειας. Στα θέματα της αγοράς ενέργειας, δίνεται μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην ενέργεια.

Στο ζήτημα της αγοράς ενέργειας, μεταξύ άλλων, έχουμε την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε μέσα στο 2019 να ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι διασυνδέσεις που προβλέπει το Μοντέλο Στόχο (Target Model) για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα, προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με τις γειτονικές, ικανοποιώντας έτσι και τη δεύτερη προϋπόθεση του Target Model που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και οι διαμόρφωση περιφερειακών, ενοποιημένων αγορών.

Πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό έχει η Συμφωνία των Πρεσπών που διευκολύνει αυτή την διαδικασία με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο κανόνων και επενδύσεων στην ενέργεια.

Στο λιγνίτη, βασική στρατηγική είναι ότι η απόσυρση των παλαιότερων μονάδων δεν θα γίνει απότομα αλλά καθώς κλείνει ο κύκλος ζωής τους, διατηρώντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος.

Η βάση υπολογισμού του 17% για το λιγνίτη το 2030 πατά στη βασική αρχή πως όσες μονάδες πλέον αποσύρονται δεν αντικαθίστανται. Βασικό μέλημα είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποστήριξης της μεταβατικής περιόδου για τη μεταλιγνιτική εποχή στις περιοχές που επηρεάζονται, ταυτόχρονα με την εκπόνηση συνολικού σχεδίου για αυτές.

Τέλος για τις Ενεργειακές Κοινότητες είπε χαρακτηριστικά ότι το 2019 είναι το έτος τους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος.

Το παραγωγικό μοντέλο που εισάγουν οι Ενεργειακές Κοινότητες στηρίζεται σε επενδύσεις που στοχεύουν και ενισχύουν το πραγματικό προϊόν και την πραγματική εργασία, ενώ συνδέεται και με την επίλυση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, όπως και της πρόσβασης στην ενέργεια που είναι κοινωνικό αγαθό.

Κυρίως, επιστρέφει το όφελος στην κοινωνία και τον παραγωγό.

Για τον αγροτικό και αυτοδιοικητικό τομέα σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς και να ενταχθούν οι Δήμοι ώστε να βοηθήσουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα