«Μπετόβεν κοινός παρονομαστής» στο Μέγαρο Μουσικής

09:12 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής υποδέχεται, για μια ακόμη χρονιά, τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου, που φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής».

Ο Ιάσων Κεραμίδης, σολίστ στο βιολί.

Η ενότητα περιλαμβάνει σειρά συναυλιών με γνωστά κουαρτέτα εγχόρδων, έργα-ορόσημα, του μεγάλου Γερμανού μουσουργού, τα οποία παρουσιάζονται από γνωστά σχήματα μουσικής δωματίου. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από μεταγενέστερα έργα σπουδαίων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως των Σοστακόβιτς, Μπάρτοκ, Παπαδάτου και Ντονατόνι.

Η

αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) με το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου (Ιάσων Κεραμίδης-βιολί, Κλεμάν Κουρτέν-βιολί, Κονσταντίν Ζέλχαϊμ-βιόλα, Μάνουελ φον ντερ Νάμερ-βιολοντσέλο) που θα ερμηνεύσει τα Κουαρτέτα αρ. 12 του Μπετόβεν και αρ. 8 του Σοστακόβιτς, καθώς και το έργο Crystallogenesis του σύγχρονου Βρετανού συνθέτη Γκράχαμ Ουότερχαους.

Ο σολίστ στο βιολί, Κλεμάν Κουρτέν.

Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του κύκλου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής συμμετέχουν επίσης τα Κουαρτέτα Εγχόρδων Αnima (26/11), Lyskamm (8/2/2016) και Τετρακτύς (29/3/2017), καθώς και το Psophos Quartet με τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη (25/5/2017).

Το πρόγραμμα

Το Κουαρτέτο εγχόρδων σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 12, έργο 127 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), με το οποίο αρχίζει το πρόγραμμα της βραδιάς, αποτελεί σύνθεση της ώριμης περιόδου του μεγάλου γερμανού κλασικιστή και ανήκει στα πέντε όψιμα κουαρτέτα του. Ο Μπετόβεν χρειάστηκε δύο χρόνια για να το ολοκληρώσει (1822), ύστερα από πολυετή αποχή από τη σύνθεση κουαρτέτων εγχόρδων. Το έργο, το οποίο έχει τετραμερές σχήμα, παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση τον Μάρτιο του 1825 και είναι αφιερωμένο στον πρίγκιπα Νίκολαους Γκαλίτσιν.

Ο Κονσταντίν Ζέλχαϊμ, σολίστ στη βιόλα.

Η συνέχεια ανήκει σε μια από τις εμβληματικές μορφές της μουσικής του 20ού αιώνα, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), στον οποίο οφείλονται 15 κουαρτέτα εγχόρδων, που κατατάσσονται ομόφωνα από τους μελετητές στα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου του προηγούμενου αιώνα. Το αυτοβιογραφικό 8ο κουαρτέτο σε ντο ελάσσονα, έργο 110 (Ιούλιος 1960) γράφτηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Σοστακόβιτς στη Δρέσδη για επαγγελματικούς αλλά και ιατρικούς λόγους.

Το τρίτο κουαρτέτο εγχόρδων του προγράμματος φέρει τον τίτλο Crystallogenesis, ο οποίος παραπέμπει στην εικόνα του συμμετρικού πολλαπλασιασμού των κρυστάλλων από ένα μικροσκοπικό κύτταρο. Το υπογράφει ο Βρετανός τσελίστας και συνθέτης Γκράχαμ Ουότερχαους (γενν. 1962) που, υπό τη δεύτερη καλλιτεχνική του ιδιότητα, έχει δεχθεί παραγγελίες από αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς και ορχηστρικά σύνολα.

Tιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)

Ειδικές τιμές

4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό

Τηλ. 210 72.82.333

www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα