Μπαρνιέ: Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

14:51 19/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.Η μεταβατική περιόδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου

να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας‘ πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

Good meeting with @MichelBarnier again this morning – #Brexit negotiations are moving forward – progress on Irish issues remains a key priority for both negotiating teams and solidarity with our EU partners remains strong. pic.twitter.com/JgN9xZe828

— Simon Coveney (@simoncoveney) March 19, 2018

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFP

The post Μπαρνιέ: Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα