Αυλαία αύριο για το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου

15:06 10/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην τελική ευθεία για το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου που ανοίγει τις πύλες του αύριο Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 13 Απριλίου. Ήδη έχουν ετοιμαστεί τα περίπτερα των 50 σχολείων που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και θα είναι επισκέψιμα από σήμερα το απόγευμα, στον όμορφο χώρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Ν. Ιωνίας. Μεταξύ αυτών και το περίπτερο της ΕΡΤ Βόλου που είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 1118

μαθητές αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ενώ οι διάφορες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στους χώρους του 1ουΕργαστηριακού Κέντρου Βόλου και του 7ου Γυμνασίου Βόλου που το φιλοξενούν φέτος, καθώς η πρότασή τους εγκρίθηκε από το European School Radio, ενώ έχει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, ειδικά την Παρασκευή 12 Απριλίου, να μάθουν την ιστορία του ραδιοφώνου, να κάνουν μοντάζ στον ήχο, να στήνουν μια ραδιοφωνική εκπομπή, να συμμετέχουν σε κυνήγι θησαυρού, να κάνουν ένα ιστορικό περίπατο στην πόλη του Βόλου και πολλά άλλα.

Μεταξύ των 50 σχολείων που συμμετέχουν είναι και έξι από το Βόλο ενώ στην πλειοψηφία τους τα σχολεία είναι γυμνάσια και Λύκεια καθώς τα σχολεία της Α’θμιας δεν έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμμετοχή έχουν δηλώσει και αρκετά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές των οποίων θα συμμετέχουν σε όλα τα εργαστήρια. Γίνεται δε προσπάθεια το υλικό που θα διατεθεί στους μαθητές να μεταφραστεί και σε γλώσσα Braille καθώς κάποιοι είναι τυφλοί. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο που ακόμη και σε μία περίπτωση που το οικονομικό είναι ανασταλτικός παράγοντας, πατέρας μαθητής από σχολείο της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει την ομάδα που θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ, με το αυτοκίνητό του.

Μετά από εννιά μήνες προετοιμασίας όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους 1118 μαθητές, καθώς στην όλη διαδικασία πέραν των εισηγητών στα εργαστήρια θα προσφέρουν επίσης εθελοντική εργασία περισσότερο από 55 εκπαιδευτικοί, από το 7ο Γυμνάσιο και τα σχολεία που στηρίζει το 1ο Ε.Κ. Βόλου, 45 μαθητές από τα ίδια σχολεία, αλλά και φοιτητές.



Οι δράσεις αναπτύσσονται σε δύο άξονες:

Α. Σε αυτές που ανέπτυξαν τα σχολεία στον τόπο τους πριν έλθουν εδώ καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές προετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον αφανή ήρωα της περιοχής τους και έχουν επιλέξει ανθρώπους άγνωστους, της καθημερινότητας, μαμάδες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους να υποστηρίζουν την ιδιαιτερότητα των παιδιών τους, ανθρώπους που στηρίζουν και συντηρούν σπήλαια κλπ. Παράλληλα τα παιδιά ετοίμασαν την ιστορία της τοπικής ραδιοφωνίας και έστειλαν διηγήματα με θέμα το ραδιόφωνο. Τα οκτώ διηγήματα που έχουν αποσταλεί θα κριθούν από τρεις λογοτέχνες και θα βραβευτούν σε εκδήλωση που προαναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Όλες οι προσπάθειες των παιδιών, πλην των διηγημάτων που έχουν τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ:

Με το πέρας του Φεστιβάλ θα εξεταστεί η αξιοποίηση όλου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, είτε με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

20.00 Τελετή υποδοχής των σχολείων.

Το βράδυ της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής και γνωριμίας των ραδιοφωνικών ομάδων στο “Souipas Palace” στις Αλυκές Βόλου.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

09:00 – 14:00 Δραστηριότητες – Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: “Η επικοινωνία στην Αρχαιότητα”Βλέπουμε ήχους και δημιουργούμε τη μουσική κλίμακα του ΠυθαγόραΕκφράζω την άποψή μου, έχω δικαίωμα να ακούγεταιΗ εξέλιξη του ραδιοφώνου: Από τον Maxwell στο διαδίκτυοΗ τέχνη του ραδιοφωνικού λόγουΜαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του 1ου Ε.Κ. ΒόλουΜοντάζ με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπώνΠαίζοντας με τη φωνή και χρωματίζοντας με τις λέξειςΠαρουσίαση των τύπων μικροφώνων που χρησιμοποιούνται στην ραδιοφωνική παραγωγήΠολιτιστικός περίπατος και επίσκεψη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ΒόλουΡαδιοφωνικό ρεπορτάζ για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής ΔημιουργίαςΣχεδιάζοντας μία μουσική ραδιοφωνική εκπομπήΨάξε, ψάξε …κάτι θα βρεις. Παιχνίδι χαμένου θησαυρού

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Θέατρο Σκιών. O Καραγκιόζης ανοίγει ραδιοφωνικό σταθμόΚάνε ν’ ακουστεί του πρόσφυγα η φωνή: Σχεδιασμός ραδιοφωνικής εκπομπής για την υποστήριξη των προσφύγωνΜαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του του 1ου Ε.Κ. ΒόλουΧτίζοντας με τούβλα και κεραμίδια

18:00 – 20:00 Τελετή Βράβευσης “Κάν’ το Ν’ Ακουστεί 2019” στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Ι.Μ.Δ.

Σάββατο 13 Απριλίου

09:00 – 11:00 Συζήτηση, απολογισμός Φεστιβάλ και βράβευση διηγήματος

11:30 Εκδήλωση αποχαιρετισμού στο 1ο ΕΚ Βόλου

Επίσημη ιστοσελίδα Φεστιβάλ

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε δραστηριότητα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυλαία, 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου,avlaia, 6o panellinio mathitiko festival radiofonou