Ασκληπιείο: Η δικαστική διαμάχη δεν επηρεάζει την λειτουργία του

13:20 7/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναστάτωση σε μεγάλο μέρος του κοινού αλλά και των κατοίκων της Βούλας έχει προκαλέσει η δικαστική διαμάχη για την άρση της απαλλοτρίωσης που ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος για μέρος του οικοπέδου στο οποίο έχει ανεγερθεί το νοσοκομείο Ασκληπιείο. Στο θέμα έχει παρέμβει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά και με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Το ert.gr επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές και κατέγραψε τις θέσεις τους.

Η θέση του Δήμου Βούλας

«Στις 24 Ιουνίου

κοινοποιήθηκε στον Δήμο κλήση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά» μας είπε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Με την κλήση αυτή μας κοινοποιήθηκε η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Πρωτοδικείο μας καλεί να παραστούμε στις 7 Οκτωβρίου 2020 ως διάδικοι για το αίτημα της άρσης της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων από τα 108 συνολικά στρέμματα της έκτασης του Ασκληπιείου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής από το Ελληνικό Δημόσιο είχε γίνει το 1925 και η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι δεν έλαβε αποζημίωση, γι’ αυτό ζητάει την άρση της.

Πρόκειται για διμερή διένεξη μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος; Πώς και γιατί εμπλέκεται ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης;

Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσει ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά γιατί αυτός απέστειλε το κλητήριο θέσπισμα στον Δήμο.

Ο Δήμος έχει έννομο συμφέρον;

Ο Δήμος ουσιαστικά σε αυτό τον χώρο φιλοξενεί το νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Μέσα σε αυτή την έκταση υπάρχει ένα κομμάτι περίπου 4,5 στρέμματα που είναι ρυμοτομούμενο, δηλαδή η πραγματική έκταση του Ασκληπιείου από το Ρυμοτομικό Σχέδιο του 1960 είναι 103 στρέμματα όχι 108, τα υπόλοιπα 5 στρέμματα είναι κοινόχρηστος χώρος διαχειριστής του οποίου και θεματοφύλακας είναι ο Δήμος. Μπορεί και γι’ αυτό το λόγο να μας έστειλαν την κλήση δεν ξέρω το σκεπτικό τους. Εμείς πάντως θα παρέμβουμε στο δικαστήριο και θα εκφράσουμε την άποψή μας. Η Εκκλησία θεωρεί ότι τα χρήματα που δόθηκαν τότε κακώς πήγαν σε ένα νομικό πρόσωπο του ελληνικού δημοσίου που ονομάζονταν Αεροπορική Άμυνα – που ουσιαστικά είναι ο πρόγονος που δημιούργησε την Πολεμική Αεροπορία.  Τότε, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ελληνικό Δημόσιο έφτιαξε αυτόν τον Οργανισμό ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να δημιουργηθεί η Πολεμική Αεροπορία. Η Αεροπορική Άμυνα έγινε δικαιούχος χρημάτων απαλλοτρίωσης διαφόρων εκτάσεων. Η ένσταση που θέτει η Εκκλησία της Ελλάδος στην προσφυγή της είναι ότι κακώς – για αυτό το κομμάτι του Ασκληπιείου – τα χρήματα πήγαν στην Αεροπορική Άμυνα, έπρεπε κατ΄ αυτούς να πάνε στην Εκκλησία της Ελλάδος, γι’ αυτό τα ζητάει σήμερα.

Τι σημαίνει με απλά λόγια η άρση της απαλλοτρίωσης;

Σημαίνει δύο πράγματα: Σημαίνει ότι η έκταση αυτή δεν είναι πλέον κομμάτι του Ασκληπιείου, υπόψιν ότι αυτά τα 108 στρέμματα είναι εντός σχεδίου πόλεως και έχουν συντελεστή δόμησης 0,8 όπως και η ευρύτερη περιοχή. Το δεύτερο είναι ότι η χρήση δεν είναι πλέον νοσοκομείου αλλά είναι οικιστική ζώνη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητάει να επανέλθει η έκταση αυτή στην κυριότητά της και εάν γίνει αυτό μπορεί να την αξιοποιήσει π.χ. πουλώντας την, αλλά όπως η ίδια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε δεν επιθυμεί την έξωση του Ασκληπιείου, άρα επιθυμεί τη λήψη αποζημίωσης με εκ νέου απαλλοτρίωση των 46 αυτών στρεμμάτων.

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)»

Βεβαίως! Γενικότερα εδώ στην περιοχή τη δική μας υπάρχει μεγάλο κομμάτι γης που φέρεται να είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας. Οι πιέσεις είναι πολλές, τα δικαστήρια είναι πολλά, έχουμε φθάσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για άλλες εκτάσεις μοναστηριακές. Υπάρχουν δασικές εκτάσεις που η εκκλησία επιθυμεί να τις αξιοποιήσει οικιστικά. Ο Δήμος οφείλει να προστατέψει τη φυσιογνωμία της πόλης. Από την άλλη πλευρά, σήμερα, 100 χρόνια μετά, η Εκκλησία έρχεται να ζητήσει 65 με 80 εκατομμύρια όση είναι η αγοραία αξία αυτής της γης.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει και μια σειρά από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποζημιωθεί (το Γενικό Κρατικό, το Παίδων, το Λαϊκό, το Νίμιτς). Αυτή τη στιγμή ανοίγει ένας δρόμος διεκδικήσεων της εκκλησίας για εκτάσεις που είτε έχει δωρίσει, είτε έχουν απαλλοτριωθεί, εκτάσεις που σήμερα φιλοξενούν νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποια προσωπική αντιπαλότητα γύρω από το θέμα αυτό;

Σαφώς και όχι. Απλά Δήμος και Εκκλησία έχουν καθένας ένα προσωπικό αφήγημα κι ένα «φρούριο» να υπερασπίσει. Η Εκκλησία την περιουσία της – όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται κι αντιλαμβάνεται και τον κοσμικό της ρόλο, γιατί αυτός ξεφεύγει από τον πνευματικό της – και η πόλη δια της δημοτικής αρχής προσπαθεί να σταματήσει αυτή την αδηφάγα συμπεριφορά της Εκκλησίας και να διασφαλίσει όσον το δυνατόν τις ελεύθερες πράσινες εκτάσεις και τις κοινωφελείς και κοινόχρηστες λειτουργίες της

Η θέση της Εκκλησίας

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συνδέεται με οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξώσεως του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας και πως η νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος να ζητήσει δικαστική προστασία δεν θα καταλήξει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βλαπτικό για την λειτουργία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη να κλείσει το Ασκληπιείο. «Η υπόθεση είναι στην δικαστική της εξέλιξη. Την λύση και την διευθέτηση του θέματος το οποίο υφίσταται θα την δώσουν τα δικαστήρια τα οποία όλοι σεβόμαστε. Η εκκλησία δεν θέλει να φύγει το Ασκληπιείο από εκεί ούτε θέλει να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αδιανόητη η λογική για την Εκκλησία να κλείσει ένα νοσοκομείο» τονίζουν.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «πολλές εκτάσεις στην Αθήνα στις οποίες βρίσκονται σήμερα νοσοκομεία ανήκαν στην Εκκλησία. Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν μέσα από διαδικασίες που δεν έχουν έως σήμερα τοποθετηθεί στη σωστή τους θέση.
Παρά την εσφαλμένη εικόνα περί του αντιθέτου η Εκκλησία και φόρους πληρώνει και ΕΝΦΙΑ πληρώνει και εργάτες απασχολεί στα έργα τα οποία κάνει και πληρώνει κανονικά ΙΚΑ και ένσημα και ενισχύει το κράτος και πληρώνει και το ασφαλιστικό σύστημα και έχει να επιδείξει κι ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα