Αρχίζει την Παρασκευή στο Μακρυχώρι Δ.Τεμπών το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαογραφίας

11:21 11/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου και για 5 μέρες, από το πρωί ως το βράδυ, στο Μακρυχώρι Δ.Τεμπών, στα Αμπελάκια ακόμη και τη Λάρισα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αλλά και να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Λαογραφίας, που για τρίτη χρονιά διοργανώνει ο δραστήριος σύλλογος γυναικών Μακρυχωρίου.

Η Πόπη Νάστου, πρόεδρος του συλλόγου και ο Βαγγέλης Μάγειρας, χοροδιδάσκαλος, μίλησαν για το πρόγραμμα και τους στόχους του Φεστιβάλ, καλεσμένοι στο στούντιο της ΕΡΤ

Λάρισας.

?

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων ετών «αναγκάζει» φέτος το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου – που είναι και ο διοργανωτής του Φεστιβάλ – να το κάνει 5νθήμερο. Φέτος θα φιλοξενήσουμε μια ομάδα χορευτών και μουσικών από την Τσεχία και μία από τη Βουλγαρία. Μας έκανε τρομερή εντύπωση το πλήθος των αιτήσεων που δεχτήκαμε για το φετινό φεστιβάλ από συλλόγους σε διάφορες χώρες του εξωτερικού! Είχαν μάθει για το φεστιβάλ απο τους ξένους που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές και οι οποίοι διαφήμισαν τρομερά το φεστιβάλ μας παντού!» μας λέει η κα Νάστου.

Είναι ένα και από τα στοιχήματα των διοργανωτών αυτό, να διαφημίσουν τον τόπο τους και να βάλουν στις βαλίτσες της επιστροφής των ξένων συμμετοχών τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι Βούλγαροι και οι Τσέχοι χορευτές και μουσικοί θα φιλοξενηθούν στο σχολείο του χωριού που μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο! Θα γευτούν, όμως, και την ντόπια κουζίνα, αφού οι γυναίκες έχουν αναλάβει τη διατροφή τους. Επιπλέον, οι ομάδες θα επισκεφθούν και τα παράλια της περιοχής, Στόμιο, Καστρί Λουτρό κλπ.

«Εκτός από τις παραστάσεις που θα δίνονται βράδυ, θα λειτουργούν από το πρωί εργαστήρια χορού. Οι Βούλγαροι και οι Τσέχοι θα μας διαδάξουν τους δικούς τους χορούς και εμείς σε αυτούς τους δικούς μας» λέει ο κ.Μάγειρας που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και προσθέτει
«Πέντε ημέρες ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής και παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Πέντε μέρες θα συνταξιδέψουμε λαογραφικά και μουσικά με τις παραδόσεις της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και των άλλων ομάδων που θα βρεθούν εκεί»

Στις 21.00 το Σάββατο στα Αμπελάκια, την Κυριακή στο Μακρυχώρι και τη Δευτέρα στην Λάρισα στην κεντρική πλατεία, θα δοθούν οι κεντρικές μουσικο-χορευτικές παραστάσεις.

Αρωγοί σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου, από σύστασής του, σκοπό έχει την προσφορά στον συγχωριανό, σε κάθε άνθρωπο. Στόχος του να αναδείξει τον πολιτισμό και την παράδοση του Μακρυχωρίου και της Πατρίδας μας και να τη μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά με δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Λειτουργεί τμήματα Ζωγραφικής, Θεατρικής Αγωγής και Παραδοσιακού Χορού όπου τα μέλη του φτάνουν τα 150.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα