Απολογισμός της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

08:37 13/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπως είπε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, 16 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500τ.μ., σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου

(πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων).

Το οικόπεδο, όπως σημείωσε, αποτελεί Δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της 16μηνης παρουσίας του στο τιμόνι της διοίκησης προσελήφθησαν 72 άτομα, εκ των οποίων τα 24 Άτομα μόνιμο προσωπικό και ορισμένου χρόνου τα : 48 Άτομα. Όσον αφορά στον Οικονομικό Απολογισμό ο κύριος Φιλιππίδης στάθηκε στην αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους περίπου 7.500.000,00€. Με τις σημερινές οφειλές να ανέρχονται στα: 2 εκ. 691.000 χιλιάδες ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κύριος Φιλιππίδης αναφέρθηκε:
Α. Στην Κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
Δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, 210 Κλινών, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθ’ υπόδειξη του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Η Δωρεά θα περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακούς συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500τ.μ., σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων). Το οικόπεδο αποτελεί Δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Γιώργος Φιλιππίδης, διοικητής Νοσοκομείου

Β.Στο Ανθρώπινο δυναμικό
Σύνολο προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού : 72 άτομα
Μόνιμο Προσωπικό: 24 Άτομα
1. 7 προσλήψεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ (2 Ορθοπεδικούς, 1 Οδοντίατρο, 1 Οφθαλμίατρο, 1 Παιδίατρο, 1 Εντατικολόγο-ΜΕΘ, 1 Νεφρολόγο), ενώ έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για άλλες 7 θέσεις μονίμων Ιατρών (ειδικοτήτων 2 εντατικολόγων για τη ΜΕΘ, 2 Αναισθησιολόγων, 1 Παθολόγου, 1 Χειρούργου και 1 Καρδιολόγου. Οι 5 τελευταίοι για τα ΤΕΠ).
2. 11 προσλήψεις μονίμων Νοσηλευτών και λοιπού Παραϊατρικού προσωπικού, από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ.
3. 5 προσλήψεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων (από την προκήρυξη του 1998)
4. Πρόσληψη 1 μονίμου Φαρμακοποιού (Προκήρυξη 5Κ).
5. Αναμονή από την 5Κ και την 7Κ άλλων 10 ατόμων Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού.
Ορισμένου Χρόνου : 48 Άτομα
6. 9 Προσλήψεις νέων Επικουρικών Ιατρών για 3 έτη (ειδικοτήτων 1 Ψυχιατρικής, 2 Καρδιολογίας, 2 Παθολογίας, 2 Χειρουργικής, 1 Γυναικολογίας, 1 Μικροβιολογίας και ανανέωση των Συμβάσεων για άλλους 11 Επικουρικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στο Γ.Ν. Κομοτηνής).
7. 5 προσλήψεις ιατρών με Σύμβαση Έργου (1 Γαστρεντερολόγος, 1 Δερματολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Παιδίατρος).
8. Πρόσληψη 34 Εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου, Νοσηλευτών και άλλων Παραϊατρικών ειδικοτήτων, καθώς και Διοικητικών υπαλλήλων, διαμέσου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Γ. Στον Οικονομικό Απολογισμό
1 Αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους περίπου 7.500.000,00€. Σημερινές οφειλές Γ.Ν. Κομοτηνής : 2.691.937,26€
2 Ταμειακά διαθέσιμα : 1) Τράπεζα της Ελλάδος : 4.200.000,00€, 2) Τράπεζα Αττικής : 1.600.000,00€ και Τράπεζα Πειραιώς : 22.098,98€. Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση 01/08/2016 τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου ήταν μηδαμινά.
3 Ο Προϋπολογισμός για το 2017 διαμορφώθηκε στα 7.145.000,00€, ενώ για το 2016 έκλεισε στα 7.338.627,30€
4 Προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις υλικών και χωρίς μείωση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.

Δ. Στον Ιατροτεχνολογικό/Κτιριακό Εξοπλισμό
1. Εξασφάλιση 3.500.000,00 Ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα και τα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από αυτά το 1.500.000,00€ έχει ήδη γίνει και ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για το 1.397.000,00 έχει βγει η έγκριση σκοπιμότητας και είμαστε στο στάδιο της έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού. Για τις υπόλοιπες 590.000,00€ περίπου αναμένουμε την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας.
2. Εξασφάλιση 750.000,00 Ευρώ μέσω του Intereg «Ελλάδα-Βουλγαρία», για ριζική ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η διασυνοριακή συνεργασία θα γίνει με το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 600.000,00€
3. Δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ενός σύγχρονου Υπερηχοτομογράφου για τη Γυναικολογική/Μαιευτική Κλινική.
4. Έγινε ανακαίνιση και πιστοποίηση του Λεβητοστασίου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους 40.000,00€.
5. Επίσης, λάβαμε 150.000,00€ έκτακτη επιχορήγηση από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις του υφιστάμενου κτηρίου.

Δ. Στις Θεσμικές Αλλαγές
1. Εφαρμογή της Λίστας Χειρουργείων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη σειρά των ασθενών.
2. Ενεργοποίηση του Γραφείου Υποστήριξης του Πολίτη και ίδρυση νέου Γραφείου προάσπισης δικαιωμάτων των ασθενών.
3. Καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών. Κάλυψη μόνο με το ΑΜΚΑ. Ενώ διαγράψαμε και όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των ασθενών προς τις ΔΟΥ, από το 2010 μέχρι σήμερα.
4. Από τις αρχές Δεκέμβρη έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΠΑ (Κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών), για τους πολίτες που δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ και θα έμεναν χωρίς υγειονομική κάλυψη.
5. Ενεργοποίηση Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Επιτροπής Χειρουργείου, Επιτροπής Φαρμακείου και Νοσηλευτικής Επιτροπής.
6. Εξασφάλιση 4 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την πόλη της Κομοτηνής και αναμονή λειτουργίας τους των δύο (2) εξ αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα.
7. Ενίσχυση του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με πρόσληψη ενός επιπλέον Ψυχιάτρου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την Παιδοψυχίατρο με δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν. Κομοτηνής.
8. Συμμετοχή του Γ.Ν. Κομοτηνής στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας».
9. Πιστοποίηση με ISO διασφάλισης ποιότητας του Μικροβιολογικού εργαστηρίου, της Αιμοδοσίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ε. Αλλά και στους Στόχους για το επόμενο Έτος:

1. Προτεραιότητα η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων βημάτων ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό το έργο της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Οριστικοποίηση μελετών και έκδοση άδειας δόμησης.
2. Ενίσχυση των ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την μείωση του μέσου όρου Αναμονής των ασθενών και την ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους. Επίσης λειτουργούμε άμεσα δεύτερη τακτική αίθουσα χειρουργείου, ώστε να μειωθούν οι αναμονές των χειρουργικών επεμβάσεων. Τέλος, θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αρθροσκοπήσεις και αρθροπλαστικές από τους ορθοπεδικούς του Γ.Ν. Κομοτηνής, για πρώτη φορά συστηματικά στο Γ.Ν. Κομοτηνής.
3. Έχουμε δρομολογήσει την πρόσληψη ειδικού χειρουργού, προκειμένου να γίνονται λαπαροσκοπικά αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα με «ανοιχτό» χειρουργείο.
4. Εξασφάλιση νέων Δωρεών από Κοινωφελή Ιδρύματα και Διεθνείς Οργανισμούς για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου, μέχρι τη μεταφορά στο νέο Κτιριακό συγκρότημα.
5. Συγκρότηση και ψήφιση νέου Οργανισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα Τμήματα και νέες Κλινικές, και θα αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο της Υγείας, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.
6. Περαιτέρω ενίσχυση του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού και Τεχνικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με μόνιμο κατά προτεραιότητα προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις εξακολουθούν και είναι μεγάλες.
7. Προσπάθεια για περαιτέρω μείωση ελαστικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
8. Προσπάθεια ένταξης σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Intereg “Ελλάδα-Ρουμανία”, για προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
9. Διερεύνηση λύσεων για εξοικονόμιση πόρων από νέες μορφές ενέργειας, καθώς και μονάδας παραγωγής οξυγόνου.
10. Νέο σύστημα διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, ώστε τα παραγόμενα απόβλητα να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον και αν είναι δυνατό και αξιοποιήσιμα για σύγχρονες πηγές ενέργειας.
11. Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τους Κοινωνικούς Συλλόγους της τοπικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα