Αποκαλύψεις Reuters για το Eurogroup της 24ης Μαίου – Ρωγμές στην επικοινωνία Τόμσεν – Λαγκάρντ

18:16 28/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ρωγμές που εμφανίστηκαν στην επικοινωνία μεταξύ στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρονται να ευθύνονται για την καθυστέρηση λήψης τελικής απόφασης για το κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης κατά το Eurogroup της 24ης Μαίου, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters. Κάτι που όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ

στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης το πρακτορείο Reuters μιλά μάλιστα για εσωτερική διαφωνία μεταξύ των στελεχών του Ταμείου και δη μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Κριστίν Λαγκάρντ. «Φαινόταν σαν τα στελέχη του ΔΝΤ να μη μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος Ευρωζώνης στο Reuters.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πολ Τόμσεν χρειάστηκε να περιμένει ώρες προτού καταφέρει να μιλήσει στο τηλέφωνο με την κ. Λαγκάρντ, η οποία ταξίδευε στην Ασία. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν το τελικό δεκάλεπτο τηλεφώνημά Λαγκάρντ-Τόμσεν έξω από την αίθουσα του της συνεδρίασης κατά το οποίο ο Τόμσεν έμοιαζε εκνευρισμένος κι ακούστηκε να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει. Φάνηκε όμως ότι ήταν ο χαμένος αυτής της διαμάχης.

Η πολύωρη καθυστέρηση προκάλεσε ωστόσο και τον εκνευρισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ίσως θα βοηθούσε την κατάσταση εάν η γενική διευθύντρια του Ταμείου ήταν εδώ» είπε ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο και όχι το Ταμείο είναι ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας.

Τελικώς ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου καλωσορίζοντας το συμβιβασμό που επετεύχθη, τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και την κοινή παραδοχή της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία, νομίζω ότι όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν συμβιβασμούς…/Καλωσορίζουμε την παραδοχή ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ελάφρυνση χρέους για να καταστεί το χρέος της βιώσιμο και ότι δεν μπορεί να το καταφέρει μόνο με τη δική της προσπάθεια» δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν.

Όπως όμως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters τόσο η εμπειρία του τελευταίου Eurogroup όσο και η εμπειρία των τελευταίων δώδεκα μηνών με τη διελκυστίνδα μεταξύ ευρωζώνης και Ταμείου έχει αρχίσει να προκαλεί αμφιβολίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το εάν είναι σκόπιμο να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα πάση θυσία.

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

The post Αποκαλύψεις Reuters για το Eurogroup της 24ης Μαίου – Ρωγμές στην επικοινωνία Τόμσεν – Λαγκάρντ appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα