Αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ο Τραμπ-Ανοιχτό για διάλογο το Ιράν

22:18 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα «επικυρώσει» εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Νόμος υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιστοποιεί ενώπιον του Κογκρέσου, κάθε 90 ημέρες, εάν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία και εάν η άρση των κυρώσεων που βρίσκεται μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Έως σήμερα

ο μεγιστάνας «επιβεβαίωνε» τη συμφωνία, ωστόσο είχε γνωστοποιήσει ότι η κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση του σώματος θα ήταν την 15η Οκτωβρίου.

Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να βεβαιώσει εκ νέου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία. Ωστόσο προς τον παρόν δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση.

Αμερικανικές εφημερίδες όπως η Washington Post και οι New York Times έγραψαν σήμερα ότι ο πρόεδρος δεν θα επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

«… Ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς χθες, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις «εντός των επόμενων ημερών».

Σε δείπνο με τους κορυφαίους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και τις συζύγους τους o Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια αινιγματική δήλωση.

– Ντ. Τραμπ: «Παιδιά ξέρετε τι συμβολίζει αυτό; Ίσως είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα.»
– Δημοσιογράφοι: «Ποια είναι η καταιγίδα;»
– «Μπορεί να είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα.»
– «Ποια καταιγίδα κύριε Πρόεδρε;»
– «Θα το μάθετε.»

Εντούτοις, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απεύθυναν έκκληση για επιφυλακή αναφορικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν με επίκεντρο την ομιλία του προέδρου Τραμπ την επόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την απάντησή του.

Στην περίπτωση «μη- επικύρωσης», το νομοσχέδιο δίνει στο Κογκρέσο 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις ή όχι.

Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της αυτήν την αναμονή ώστε να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας που θα συνδεόταν με τη στάση την οποία θα υιοθετούσε το Ιράν.

Ιρανοί και αξιωματούχοι δυτικών χωρών, ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να μην επικυρώσει τη συμφωνία JCPOA.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, που όπως τονίζει προορίζεται για αμυντικούς σκοπούς, παρά την κριτική της Δύσης. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η στάση αυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάσει τους όρους της JCPOA.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Εντούτοις, οι πηγές τόνισαν πως, με δεδομένες τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, η Τεχεράνη προσέγγισε πρόσφατα τις δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) για πιθανές συζητήσεις για κάποιες «διαστάσεις» που υφίστανται για το πυραυλικό του πρόγραμμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, το Ιράν τόνισε στους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων ότι μπορεί να συζητήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα για να εξαλείψει τις ανησυχίες», είπε μια ιρανική πηγή στο Ρόιτερς με γνώση της συνάντησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για πιθανά ανοίγματά σε συζητήσεις, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον πιθανές συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έγιναν στην συνάντηση της 20ης Σεπτεμβρίου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Απονέμοντας το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, η Νορβηγική Ακαδημία επιδιώκει να προωθήσει την υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ισχυρούς του πλανήτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποχωρεί, Ιράν, Τραμπ-Ανοιχτό,apochorei, iran, trab-anoichto