Αποχή, Ανατροπές, Φαβορί, Πολιτικός Πολιτισμός

01:03 4/6/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο μεγάλος νικητής των Αυτοδιοικητικών των Εκλογών(όπως και στις Ευρωεκλογές) η Αποχή που αγγίζει το 60% έως και το 71% (στο Δήμο Τριγώνου Έβρου).



Το ποσοστό είναι τεράστιο, δείχνει πως ο ένας στους 4 ψηφίζει και πως οι υποψήφιοι τα προγράμματά τους, ενδεχομένως και τα κόμματα από τα οποία προέρχονται και οι πολιτικές που υλοποιούν δεν εμπνέουν και δεν κάνουν τους πολίτες να φτάσουν στις κάλπες.
Ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να εξετάσουν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες, πριν να ξεκινήσουν τη μάχη στην καθημερινότητα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους,

είναι η πλάτη που γυρνά το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλογέων. Το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει και τους πολιτικούς, εν όψει των Εθνικών εκλογών της 7ης Ιούλη. Θα πρέπει να σταματήσουν όλοι να υποτιμούν την Αποχή, η οποία θεριεύει και καταπίνει και είναι σχεδόν το νέο κόμμα που κερδίζει εκλογείς, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, έφερε την Ανατροπή των Φαβορί, όπως στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου από την πρώτη στιγμή ο Χριστόδουλος Τοψίδης, εμφανίστηκε πολύ δυναμικά, από τους πρώτους υποψηφίους που ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, με δυνατό επιτελείο και αξιοποίηση των Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης. Επίσης, λόγω της έντονης –πετυχημένης-επιχειρηματικής παρουσίας ο κ. Τοψίδης είχε και μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ένας τομέας στον οποίο υπερτερούσε κατά πολύ έναντι των άλλων υποψηφίων.
Ωστόσο, δεν κατάφερε παρά τα μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσε, να κόψει το νήμα του νικητή…αν και αρκετές φορές ζήσαμε λίγα χρονικά διαστήματα στοιχεία θρίλερ, με την ενσωμάτωση των τελευταίων εκλογικών τμημάτων από τον Έβρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τοψίδης έχει μόνο έναν Περιφερειακό Σύμβουλο λιγότερο από τον κ. Μέτιο!!!
Από την άλλη ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου από την 1η του Σεπτέμβρη, Χρήστος Μέτιος, δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική, για ανικανότητα, απραξία και απουσία έργου στην ΑΜ-Θ, η οποία θεωρείται από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ελλάδας και της ΕΕ.
Κατηγορήθηκε για αυτό όχι μόνο από τους υποψηφίους, αλλά πολύ νωρίτερα από τους συνεργάτες του και από τους Αντιπεριφερειάρχες του. Το κλίμα είχε γίνει πολύ αρνητικό είχαμε αποχωρήσεις, παύσεις καθηκόντων. Οι συνεργάτες του κ. Μέτιου έκριναν πως δεν μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα Παυλίδη και αντιλαμβανόμενοι το κενό σε σύγκριση με τον αείμνηστο Παυλίδη, έκαναν ενέργειες και έφτασαν και στα Γραφεία της ΝΔ…
Η απάντηση ήταν Μέτιος και ο κομματικός μηχανισμός δούλεψε υπέρ του κ. Μέτιου, ο οποίος δεν έκανε καταχωρίσεις σε εφημερίδες, έδωσε συνεντεύξεις, αλλά δούλεψε επικοινωνιακά μόνο μέσω Face book…και επανεξελέγη Περιφερειάρχης!

Ο δεύτερος εκλογικός γύρος έφερε και τον Πολιτικό Πολιτισμό, καθώς και ο Αντώνης Γραβάνης με το επιτελείο του, πήγε στο Εκλογικό του νέου Δημάρχου Κομοτηναίων, Ιωάννη Γκαράνη.
Επίσης και ο Κώστας Κατσιμίγας συνεχάρη τον κ. Μέτιο τηλεφωνικά και δια ζώσης, μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Χρήστο Χατζηπέμου, δηλώνοντας «πως δεν θα αφεθεί ακυβέρνητη η Περιφέρεια, θα ψηφίζουν τα θέματα και τα έργα που συμβάλουν στην ανάπτυξη και αυτό χωρίς ανταλλάγματα».
Ο δεύτερος εκλογικός γύρος τοποθέτησε τον Δήμαρχο στην καρέκλα, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή! Οι Συνεργασίες είναι απαραίτητες καθώς κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στα 4 Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ροδόπης!(Ντίνος Χαριτόπουλος Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαππών, Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Δήμος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν)
Η απλή αναλογική έχει διαμορφώσει σαφέστατα ένα νέο τοπίο στους Δήμους, που επιβάλλει την συνεργασία των δυνάμεων των εκπροσώπων των πολιτών, για το καλό του τόπου. Αναδεικνύει τις ευθύνες ΟΛΩΝ. ΟΛΟΙ είναι συμμέτοχοι στο στοίχημα της ανάπτυξης ενός τόπου και αυτό δεν είναι πια αποκλειστικό προνόμιο των πλειοψηφιών και οι μειοψηφίες δεν θα ασκούν μόνο αντιπολίτευση, αλλά θα φέρνουν προτάσεις που θα ψηφίζονται και θα εξασφαλίζουν την συνέχεια των έργων βασικής υποδομής, ανάπτυξης και επίλυσης των προβλημάτων σε ένα Δήμο.

Η όλη εικόνα είναι θετικά προκλητική και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της διοίκησης με το νέο μοντέλο.
Πως θα μπορεί να γίνει η διοίκηση με τους Δημοτικούς Συμβούλους των άλλων παρατάξεων; Ο Δήμαρχος κάθε φορά θα ζητά την ψήφο από όλο το σώμα των συμβούλων, ή θα συνεργασθεί με μια παράταξη; Πως θα διοικηθεί ένας Δήμος, όταν ο Δήμαρχος έχει λιγότερους Δημοτικούς Συμβούλους από τον δεύτερο(Θες/νικη, Καβάλα);
Θα αντέξουν οι Δήμαρχοι σε αυτό, ή κάποιοι μπορεί και να παραιτηθούν;
ΥΓ1: Πάντως, ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, δεν εξέλεξε ΟΥΤΕ ΜΙΑ Γυναίκα Δήμαρχο.

ΥΓ2: Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως σε αυτές τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, τα πράγματα λειτούργησαν πολύ καλύτερα ως προς το σύστημα της καταγραφής, ενσωμάτωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων στο κτίριο της ΑΝτιπεριφέρειας Ροδόπης, για το οποίο εργάστηκαν οι υπάλληλοι της υπό της οδηγίες του Γενικού Δ/ντη Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αριστοτέλη Γκαράνη.
Ραντεβού στις Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα