Από τον «χειμώνα των πάγων» στην «Μήδεια» που είναι… καθ’ οδόν

19:15 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «Μήδεια» είναι… καθ’ οδόν και φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις.

Η ΕΡΤ3 και η εκπομπή Ο3 κάνει μια αναδρομή στους πιο ισχυρούς χιονιάδες.

Ο πιο παγωμένος χειμώνας ήταν το 1962-1963 που έμεινε στην ιστορία ως ο «χειμώνας των πάγων». Οι καιρικές συνθήκες από τον Δεκέμβριο του 1962 έως και τον Φεβρουάριο του 1963 θύμιζαν Βόρειο πόλο.

Σε πολλές περιοχές το ύψος του χιονιού έφτασε ακόμη και το ενάμιση μέτρο, ενώ η θερμοκρασία στις 26 Ιανουαρίου 1963 στην περιοχή της Πτολεμαΐδα έφτασε τους -23 βαθμούς κελσίου.

Μερικές ημέρες αργότερα  ο ποταμός Έβρος καλύφθηκε από στρώμα πάγου που σε ορισμένα σημεία έφτασε ακόμα και τους 60 πόντους.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ο χιονιάς του Δεκέμβρη του 1988 γράφτηκε σίγουρα στην ιστορία. Το ύψος του χιονιού ακόμα και μέσα στην πόλη ξεπέρασε τους 70-80 πόντους ενώ στα γύρω ορεινά τα δύο μέτρα. Οι αστικές συγκοινωνίες ακόμα και στο κέντρο της πόλης σταμάτησαν για δύο μέρες, ενώ τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό έκλεισαν για μια εβδομάδα.

Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2017, οι περισσότερες περιοχές της χώρας μπήκαν στην κατάψυξη.

Ακολούθησε η επέλαση της κακοκαιρίας Λητώ τον Φεβρουάριο του 2018 και ο Φοίβος τον Ιανουάριο του 2019 που έφερε χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σειρά παίρνει τώρα η «Μήδεια».

Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε πως η κακοκαιρία θα είναι ισχυρή και θα έχει διάρκεια. Ο ίδιος μας προετοιμάζει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που μας περιμένουν.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο σε ορισμένες περιοχές η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ λίγων ημερών μπορεί να φτάσει και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα