Αντιπαράθεση Ν. Φίλη-Αρχιεπισκόπου για το ρόλο της Εκκλησίας στην κατοχή

00:04 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο ημέρες μετά την σκληρή δήλωση του για τις αλλαγές στα θρησκευτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συντηρεί τους υψηλούς τόνους και απάντησε με αιχμηρό ύφος μέσω επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στην προημερών αναφορά του Υπουργού Παιδείας στο ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες -όπως είπε- ιστορικά στιγμές για τη χώρα.

Αφορμή για την σημερινή κόντρα μεταξύ των δύο, οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη σε συνεντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το ρόλο της Εκκλησσίας σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Αναρωτήθηκε

συγκεκριμένα ο κ. Φίλης: «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή;»

Μετά από αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής τον τόμο «Μνήμες και Μαρτυρίες απο το ’40 και την Κατοχή» συνοδεύοντας την έκδοση αυτή της αποστολικής Διακονίας κατα την αρχιεπισκοπεία Χριστόδουλου, με μία επιστολή.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί σ’ αυτή την επιστολή ότι ο τόμος περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την αντίσταση της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και για τους εθνομάρτυρες κληρικούς και παρακαλεί τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ενημερώσει το σώμα γι’ αυτή την έκδοση η οποία όπως λέει με νόημα αποτυπώνει όλα όσα τα «μέλη του Κοινοβουλίου είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει δε ότι «μέσα στο χρόνο ο λόγος της αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη, αλλά και στη χάραξη της πορείας του Έθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει, για την ίδια την κοινωνία μας, απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς αναφέρονται».

Άμεση ηταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας. Ο κ. Φίλης τονίζει ότι αναφέρθηκε «σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό».

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, «βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».

Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα