Αντιπαραθέσεις για την ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα

21:46 25/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως «συνδικαλιστικό παράδοξο» χαρακτήρισε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΥΠΕ) κ. Νέστορας Αντωνίου τη διαμαρτυρία των επιτυχόντων στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Τρικάλων.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στην κατεύθυνση εξεύρεσης χώρου για τη λειτουργία της ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα είναι άριστη, άποψη που επιβεβαίωσε και ο

δήμαρχος Τρικκαίων. Μάλιστα ο τελευταίος κάλεσε όσους παίζουν περίεργα παιχνίδια στον τομέα της υγείας να σταματήσουν, επαναλαμβάνοντας ότι η σχέση του δήμου με τον κ. Αντωνίου είναι άριστη.

Αναλυτικά, πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε δελτίο τύπου από τους επιτυχόντες για τη στελέχωση της ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, το οποίο έφερε την υπογραφή «Διεπιστημονική Ομάδα ΤΟΜΥ Τρικάλων», μέσω του οποίου καταγγέλλεται το υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ «για τη στάση αναβλητικότητας και αμέλειας που τηρούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα» στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, καθώς επίσης και ο Δήμος Τρικκαίων «για την απροθυμία εύρεσης και παραχώρησης κατάλληλων υποδομών (εφόσον οι αρχικά προτεινόμενοι χώροι απορρίφθηκαν) και την απραξία ως προς τη διεκδίκηση κονδυλίων για τη διαμόρφωση των δομών».

Να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα δεν λειτουργεί ακόμη ΤΟΜΥ. Παρότι υπάρχουν επιτυχόντες στην ίδρυση της μονάδας, εντούτοις δεν υπάρχει επιτυχών γιατρός. Εν ολίγοις στην πρώτη προκήρυξη δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς. Έτσι θα ανοίξει νέα προκήρυξη, για την οποία, όπως δήλωσε στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ θα υπάρξει ενδιαφέρον γιατρών για να εργαστούν στις μονάδες. Αυτός, συνεπώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ακόμη δεν λειτουργεί ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ο οποίος βέβαια πρόσθεσε ότι από τις είκοσι μία (21) ΤΟΜΥ που έχουν προβλεφθεί για τη Θεσσαλία, λειτουργούν ήδη οι δέκα (10).

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία των επιτυχόντων ο κ. Αντωνίου μίλησε για «συνδικαλιστικό παράδοξο», υπό την έννοια ότι αυτοί δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβάσεις. Δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να εργαστούν, ωστόσο, πρόσθεσε ότι όλα πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά ώστε να λειτουργήσει με επάρκεια η ΤΟΜΥ.

Καταγγελία

Στο μεταξύ, στην καταγγελία της Διεπιστημονικής Ομάδας ΤΟΜΥ Τρικάλων, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πόλεων που εντάσσονται στην 5η Υ.ΠΕ. (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας),όπου οι ΤΟ.Μ.Υ. εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού, στην πόλη των Τρικάλων είναι αμφίβολη τόσο η ύπαρξη κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και η διαμόρφωση και έναρξη λειτουργίας τους. Μετά από συναντήσεις μελών της διεπιστημονικής ομάδας με τη δημοτική αρχή, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου (όπου προέβη στην εύρεση ιδιωτικών κτιρίων, των οποίων οι υπογραφείσες συμφωνίες ανακαλέστηκαν από τους ιδιοκτήτες – ενώ είχαν ήδη αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ- εξαιτίας των αυστηρών όρων που περιείχαν στη σύνταξή τους) και με το βουλευτή Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο (ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προσπάθειάς μας), η ανάγκη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας έγινε ιδιαίτερα επιτακτική.

Παρότι οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων για την στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. της 5ης Υ.ΠΕ. έχουν δημοσιευτεί από τις 08/12/2017, οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να προτείνουν ουσιαστική λύση στα τεκταινόμενα, προσπαθώντας παράλληλα να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο μέσω ασαφειών και φρούδων υποσχέσεων». Να σημειωθεί ότι στο διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας ΤΟΜΥ δεν εμπλέκονται διοικητές νοσοκομείων, αλλά οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων καλούνται από το υπουργείο να συνεργαστούν με δημάρχους, περιφερειάρχες, κ.λπ., προκειμένου να βρεθούν χώροι, οι οποίοι ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας των μονάδων, οι οποίες σχεδιάστηκαν ως μικρά κέντρα υγείας.

«Προτείναμε χώρους»

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου και την πρόθεση του δήμου να συνδράμει στην όλη υπόθεση με παραχώρηση χώρου. Αρχικά, όπως είπε, παραχωρήθηκε ο χώρος των ΚΑΠΗ στην Πράσινη Γωνιά. Ωστόσο, για την ανακατασκευή του χώρου απαιτούνται χρήματα, τα οποία ο δήμος Τρικκαίων δεν δύναται να δώσει. Αυτό αποτελεί για τον δήμαρχο ένα ζήτημα, παρότι όπως υποστήριξε αναζητείται από την πλευρά του δήμου, καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, τρόπος ή πρόγραμμα για να εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται.

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι χώροι στους οποίους θα λειτουργήσουν ΤΟΜΥ πρέπει να πληρούν πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Πάντως οι δύο άνδρες εξέφρασαν την απόφασή τους να λειτουργήσει ΤΟΜΥ και στα Τρίκαλα, με τη δέουσα προσοχή και προετοιμασία και όχι πρόχειρα όπως δήλωσε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αδιαφορίας ή καθυστέρησης στην όλη υπόθεση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα