Αντιδρούν οι γιατροί της Λέσβου στη μετακίνηση προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας

18:06 21/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρεις γιατροί από ΜΕΘ και ΤΕΠ των νοσοκομείων Λέσβου Χίου και Σάμου μετακινούνται για μία εβδομάδα σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν από τους γιατρούς καθώς τα νοσοκομεία είναι ήδη υποστελεχωμένα και ζητούν μόνιμες προσλήψεις.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου καταγγέλλει τη μετακίνηση αυτή ζητώντας μόνιμες προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει «χωρίς να έχει ερωτηθεί αλλά ούτε καν ενημερωθεί , η συνάδελφός μας,  μετακινείται από το ήδη υποστελεχωμένο

τμήμα επειγόντων περιστατικών των μόλις 3 ιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κρίσιμη λειτουργία του ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας Covid-19.  Στο νησί μας ήδη βιώνουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας με πάνω από 1000 κρούσματα από τις αρχές Νοεμβρίου πάνω από το 1% του πληθυσμού με μεγάλη διασπορά σε όλο το νησί ακόμη και απομακρυσμένα χωριά με πολλούς κατοίκους άνω των 75 ετών και συνεπώς πιο ευπαθείς. Στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλο το προσωπικό να ανταπεξέλθουμε στην πανδημία, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρόνια υποστελέχωση αλλά και τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας πενταετίας που ήδη δοκίμαζαν τις αντοχές μας.

Η κλινική Covid νοσηλεύει καθημερινά 20-34 ασθενείς έχοντας δυναμική 40 κρεβατιών! Ενώ η ΜΕΘ με 3 κλίνες Covid νοσηλεύει κατά μέσο όρο 4 ασθενείς με Covid!!!!. Και όλα αυτά με μόλις 3 πνευμονολόγους, εκ των οποίων ο ένας ανήκει σε ευπαθή ομάδα και παραμένει , ενώ  άλλοι 3 ιατροί της πρώτης  γραμμής στην αντιμετώπιση του Covid παραμένουν, παρά τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού. Η απάντηση λοιπόν της κυβέρνησης σε αυτή την υπερπροσπάθεια και εξουθένωση όλου του προσωπικού είναι η αυταρχική μετακίνηση της συναδέλφου που δε θα  προσφέρει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε μόλις 7 ημέρες αλλά γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς προπαγανδιστικούς λόγους.»

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου σημειώνει ότι “Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντι-νησιωτική πολιτική της στην Λέσβο.  Μετακινεί την συνάδελφο Αναισθησιολόγο από το ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας, στο Νοσοκομείο Κατερίνης.  Για άλλη μια φορά εν μέσω εορτών «ξεσπιτώνει» μία ιατρό του ΕΣΥ εκτός νησιού και αποδυναμώνει την υποδοχή επειγόντων στο Βοστάνειο.  Θεωρούν άραγε οι «πεφωτισμένοι» διοικούντες μας, ότι εδώ οι γιατροί περισσεύουν; ότι αφού λύσανε εδώ το «μεταναστευτικό», θέλουν να διαπρέψουν και αλλού; μήπως τους ξέφυγε ότι το νησί βρίσκεται στις πρώτες «κόκκινες» περιοχές από άποψη κρουσμάτων covid; Ένας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ότι δεν είχαν χρόνο και ευκαιρίες να ανασυγκροτήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως ευαγγελίζονταν προεκλογικά.  Καμιά δικαιολογία επίσης δεν έχουν για το ότι δεν πρόβλεψαν το «τσουνάμι» που θα ερχόταν με τους εκατοντάδες νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και νεκρούς καθώς είχε ξεκινήσει ήδη σε άλλες χώρες.”

 

The post Αντιδρούν οι γιατροί της Λέσβου στη μετακίνηση προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα