Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό (audio)

15:52 3/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο των Μηχανικών της Κρήτης το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», και αφορά στην κατάργηση του συνόλου των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση μέσα σε μία διετία, και αμέσως με την ψήφισή του για όλες τις άλλες χρήσεις (βιοτεχνίες, γραφεία, καταστήματα κλπ).

Το γεγονός αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα

περιφερειακά τμήματα ΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, τονίζοντας ότι «με την επισημοποίηση του νομοσχεδίου και εφόσον δεν αλλάξει η ανωτέρω διάταξη, οι ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα στην επόμενη διετία, διαφορετικά θα απολέσουν το δικαίωμα δόμησης που έχουν μέχρι στιγμής, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός, τόνισε ότι «η αλλαγή της νομοθεσίας με εφαρμογή έπειτα από 2 χρόνια για τις κατοικίες και άμεση εφαρμογή για τις υπόλοιπες χρήσεις, μετατρέπει τα μέχρι σήμερα οικόπεδα σε χωράφια, ενώ βέβαια ζημιώνονται κατάφωρα και εκείνοι που βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία επένδυσαν αδρά στην αγορά έκτασης, με την μελλοντική προοπτική αξιοποίησής της η οποία πλέον εξανεμίζεται».


Ακούστε τη συνέντευξή του:


Ολόκληρη η ανακοίνωση των προέδρων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Μιχαήλ Χωραφά, και του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρου Σοφιανού, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε τις απόψεις μας επί του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» τονίζοντας ότι η διαβούλευση συντελείται στην πλέον ακατάλληλη χρονική περίοδο, δηλαδή εντός του Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των μεταβολών που επέρχονται μέσω αυτού. Επιπλέον, θεωρούμε ακατάλληλη την εν λόγω περίοδο, για την προώθηση των περιορισμών στην εκτός σχεδίου δόμηση, οι οποίοι θα επιφέρουν μεγάλη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, δεδομένης της νέας οικονομικής κρίσης που προήλθε από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στη συνέχεια στα άρθρα 26 έως 34, αλλά συμπεριλαμβάνονται σχόλια και για ορισμένα ακόμη. Ουσιαστικά, επέρχεται κατάργηση της διάσπαρτης δόμησης, ειδικά για την Κρήτη όπου υπάρχει εκτεταμένος κατακερματισμός ιδιοκτησιών και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γηπέδων με πρόσωπο μεγαλύτερο των 45 μ. επί αναγνωρισμένου οδικού δικτύου. Μια τέτοια απότομη και βίαιη αλλαγή επιχειρείται ενώ η Πολιτεία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του εξωαστικού χώρου, όπως η σύνταξη των Δασικών Χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας και κυρίως η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης, δεδομένου ότι οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων αργούν βασανιστικά να ολοκληρωθούν.

Παράλληλα σε πολύ μεγάλο αριθμό Δήμων έχει εκπονηθεί ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ επιφέροντας σοβαρότατους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτός, θεωρούμε ότι είναι ο επιστημονικός τρόπος επίτευξης του επιθυμητού περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της όχλησης του τοπίου, που πιστεύουμε οτι επιθυμείτε να επιφέρετε μέσω των προωθούμενων μεταβολών. Η σύνταξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που είναι μια άριστη πρωτοβουλία σας, πιστεύουμε ότι θα δώσει τη λύση στην οργάνωση του εξωαστικού χώρου, εξετάζοντας τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και προτείνοντας τους απαραίτητους περιορισμούς.

Η οικονομική δραστηριότητα που περιστρέφεται γύρω από τις υπό κατάργηση παρεκκλίσεις, είτε αφορά πολυτελείς βίλες, είτε καλύπτει τις οικογενειακές ανάγκες στέγασης, είτε δευτερευόντως καλύπτει επαγγελματικές ανάγκες, δεν αντικαθίσταται.

Μέσω αυτών διαχέεται ρευστότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είτε πρόκειται για συναδέλφους μηχανικούς, είτε για ολόκληρο το πλέγμα των επαγγελματιών που τροφοδοτείται από την οικοδομική δραστηριότητα και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι δεν είναι στις προθέσεις σας η συγκέντρωση αυτής της δραστηριότητας στο μεγάλο κεφάλαιο και σε ξένα funds.

Ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχθηκε η μεμονωμένη παραθεριστική κατοικία, στην εποχή του κορωνοϊού καθώς πολλοί αλλοδαποί, επέλεξαν εν μέσω lockdown να έρθουν και να διαμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, εργαζόμενοι μέσω τηλεργασίας. Πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε το δίκιο των απόψεών μας και θα γίνουν αποδεκτές, ώστε πιθανοί περιορισμοί ανά περιοχή να θεσπιστούν με την ολοκλήρωση των Τ.Π.Σ., μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργούνται δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί.

Τέλος, θα ήταν ιδιαίτερη τιμή μας, αν θα δεχόσασταν να οργανώσουμε μία τηλεδιάσκεψη στην οποία θα αναλύατε λεπτομερέστατα τους στόχους του νομοσχεδίου και θα τοποθετούσασταν επί των προτάσεών μας”.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα