Αντιδράσεις για την πρόταση του Ε. Στυλιανίδη για μικτά πανεπιστήμια

21:09 1/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σφοδρή είναι η αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πρόταση του Ευριπίδη Στυλιανίδη για μικτά πανεπιστήμια με μετοχοποίηση του 49% την οποία μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε έξυπνη υπέρβαση του Συντάγματος που δεν επιτρέπει ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση.Επανερχόμενος στο ζήτημα ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη που δεν αποτελεί κυβερνητική πρόθεση. Όπως τόνισε ο ίδιος στηρίζει τον Υπουργό Παιδείας και θεωρεί το σχέδιο Αθήνα μια τολμηρή
μεταρρύθμιση.

Η πρόταση Στυλιάνιδη χτύπησε καμπανάκι στο Υπουργείο Παιδείας που προσπαθεί να διατηρήσει ήπιο κλίμα στη διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ- ΑΤΕΙ

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και όχι της «μετοχοποίησης» των Δημοσίων Πανεπιστημίων τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν το σκοπό τους, τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει:
«Εργαζόμαστε με στόχο την προάσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

Δυναμίτη στο κλίμα του διαλόγου για το σχέδιο Αθηνά χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Στυλιανίδη η Σύνοδος Πρυτάνεων και υπογραμμίζει: «η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις».

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Ευριπίδης Στυλιανίδη υποστήριξε την πρότασή του για Μεικτά Πανεπιστήμια με το σκεπτικό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο 15 από τα 25 Πανεπιστήμια και άρα η χώρα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα