Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Δεν εμφανίζουν κεφαλαιακά ελλείμματα

08:39 6/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με απόλυτη επιτυχία πέρασαν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, παίρνοντας μάλιστα και καλό βαθμό ακόμη και για συνθήκες δυσμενών οικονομικών εξελίξεων. Η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι θεμελιώδους σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί ακόμη ένα θετικό βήμα για την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης.

Πέρασαν
τα τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες (video)

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, τα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας δεν εμφανίζουν κεφαλαιακά ελλείμματα.

Στο βασικό σενάριο της άσκησης, με εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,5% την επόμενη τριετία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, με κατώτατο όριο το 8%, διαμορφώνεται στο 20,4% για την Alpha Bank, στο 16,6% για την Eurobank, στο 16% για την Εθνική και στο 14,5% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο δυσμενές σενάριο, που προβλέπει ύφεση για τα επόμενα χρόνια, το κατώτατο όριο έχει οριστεί στο 5,5% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 9,7% για την Alpha Bank, στο 6,9% για την Εθνική, στο 6,8% για την Eurobank και στο 5,9% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά τους επιτρέπουν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη συμβολή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πηγές: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος), Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα