Αναζητείται παράθυρο ευκαιρίας για το νέο 7ετές ομόλογο

12:07 6/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να βγάλουν στην αγορά το νέο 7ετές ομόλογο «στο κοντινό μέλλον». Καθοριστικός παράγοντας είναι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Το χθεσινό ξεπούλημα στη Γουόλ Στριτ δεν λειτούργησε προφανώς ενθαρρυντικά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν το Δημόσιο να επιχειρεί την έξοδο ακόμη και σήμερα, όμως η υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Tο

Δημόσιο ανακοίνωσε επισήμως χθες την πρόσληψη των τραπεζών Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura για την κοινοπρακτική έκδοση. Ομως, η πρώτη τηλεδιάσκεψη για την έκδοση με την συμμετοχή των τραπεζών έλαβε χώραν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το 7ετές ομόλογο είναι η πρώτη από τις τρείς εκδόσεις που προγραμματίζει η Αθήνα για να συγκεντρώσει συνολικά 9-10 δισ. ευρώ μέχρι το αναμενόμενο τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας χθες στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Πάτρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ήταν κλειδί γιατί περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια πως θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος.

«Από εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων και ως εκ τούτου όλα αυτά βοηθούν σε όλες τις μελλοντικές εξόδους».

«Σήμερα βγήκε η επίσημη ανακοίνωση, ότι ξαναβγαίνουμε στις αγορές αυτή την εβδομάδα» και ανέφερε ότι «τώρα ξέρουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και το 2018 και το 2019», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους απάλειψης των θεσμικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών παθογενειών που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Σχετική είδηση: Τσακαλώτος: Άλλαξε το κλίμα στο εξωτερικό, ξαναβγαίνουμε στις αγορές (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα