Αναβολή της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς – Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα πιέσει για συμφωνία

23:47 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο λόγος της αναβολής είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση

της συμμετοχής όλων των πλευρών καλή τη πίστει και πως η Κομισιόν πρόκειται να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o ευρωπαίος επίτροπος.

Εφικτή η συμφωνία για Ελλάδα αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη.Η Επιτροπή θα πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση @ #Valetta #Eurogroup

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) April 5, 2017

Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί την Πέμπτη πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μαξίμου, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι την Παρασκευή.

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, έχω ζητήσει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού και της ίδιας της Ευρώπης από ορισμένους πιστωτές που κωλυσιεργούν και βάζουν στο τραπέζι επιπρόσθετες απαιτήσεις, παραβιάζοντας τα συμφωνημένα.

Προσερχόμενος αργότερα στην εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός σε αποκλειστική δήλωσή του στην ΕΡΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα», επισήμανε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κλείσει η αξιολόγηση» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και κατηγόρησε το ΔΝΤ για κωλυσιεργία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος, που θα έχει η συμφωνία τονίζοντας ότι προσμετράται αλλά είναι μεγαλύτερο το κόστος από τη μη συμφωνία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «τιτάνια μάχη να μετακινηθεί το όριο από τις απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για άμεσα μέτρα 2% σε 0% καθώς μαζί με τα μέτρα θα ληφθούν και αντίμετρα». «Για κάθε ευρώ μέτρα, θα ληφθούν ισοδύναμα αντίμετρα» σημείωσε και ανέφερε ότι «στη Βουλή θα ψηφιστούν μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα» όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα