Αναβίωσε η στεφανιοδρομία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

16:56 27/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα δάφνινο στεφάνι, σαν εκείνο που μετέφεραν το 1912 οι αθλητές του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη από τη Γέφυρα, όπου έγινε η υπογραφή της παράδοσης της πόλης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μετέφεραν σήμερα αθλητές και αθλήτριες από τον Δήμο Χαλκηδόνας στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Σε μια διαδρομή που μετέφερε τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης, οι δρομείς διένυσαν περίπου 25 χιλιόμετρα για να παραδώσουν το στεφάνι στον δήμαρχο

Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος το κατέθεσε στο Ηρώο.

«Είναι ένας μίνι μαραθώνιος», δήλωσε ο κ. Τσουκνιδάς και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό τιμώνται όσοι έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερη η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, υπενθύμισε ότι στην έπαυλη, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον διοικητή του τουρκικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, στον αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
στεφανιοδρομια θεσσαλονίκη
Τυχαία Θέματα