Αναπτυξιακός ο ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων

09:28 29/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον αναπτυξιακό ρόλο των Γεωγραφικών Ενδείξεων των αγροτικών προϊόντων ως πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συμβολή τους στην απασχόληση, στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στη μείωση της διαρροής του πληθυσμού από την ύπαιθρο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ένωσης AREPO Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, που συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιολογικά και Προϊόντα Ποιότητας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο διαβαθμισμένο συνέδριο, ως υψηλής ποιότητας

είχαν προσκληθεί ως εισηγητής ο Φίλιπ Χόγκαν, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των κυριότερων ευρωπαϊκών φορέων που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας και ειδικότερα τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα βιολογικά προϊόντα.
Στην εισήγηση του ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε απολογιστικά στις διμερείς συμφωνίες που η ΕΕ έχει προχωρήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των παραγωγών γι’ αυτό και στη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική οι άμεσες ενισχύσεις δέχθηκαν μικρότερη πίεση, ενώ επεσήμανε τον προσανατολισμό της επιτροπής να ελέγξει με κάθε τρόπο τις απομιμήσεις των ΓΕ μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων πωλήσεων, διασφαλίζοντας υψηλότερη προστασία αυτών.
Στην εισήγηση της η κα. Βρέντζου, επισήμανε ότι η αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, έχει διεγείρει ισχυρές κοινωνικές απαιτήσεις για μια ανανεωμένη πολιτική, ικανή να παρέχει δημόσια αγαθά με προσανατολισμό στην προστασία και σεβασμό του περιβάλλοντος, στηρίζοντας παράλληλα με συνέπεια τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της διατήρησης της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο αναπτυξιακό ρόλο των Γεωγραφικών Ενδείξεων ως πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ τόνισε τη συμβολή τους στην απασχόληση, τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη μείωση της διαρροής του πληθυσμού από την ύπαιθρο συνεισφέροντας καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου. Ωστόσο σημείωσε ότι, οι τεράστιες δυνατότητές τους εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται μια νέα προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στο νέο παγκόσμιο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
Παράλληλα η κα. Βρέντζου υποστήριξε την πάγια θέση της AREPO στη διατήρηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΓΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες μιας αναθεωρημένης και αποτελεσματικής ΚΓΠ μετά το 2020.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα