Αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ για τα Paradise Papers – Ηχηρά ονόματα και στην Ευρώπη

09:27 7/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντολή του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής,με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το ζήτημα των φορολογικών

παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση, έκανε μάλιστα λόγο για «μια καλομαθημένη οικονομική ελίτ η οποία φορτώνει προκλητικά τα βάρη που της αναλογούν, στους πιο αδύναμους». O πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να επιβάλει κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης, για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης.

Τα Paradise Papers είναι νέες λίστες που αποκαλύπτουν αμύθητες καταθέσεις σε 19 φορολογικούς παραδείσους πολιτικών ηγετών και συμβούλων, επιχειρηματικών κολοσσών και διασημοτήτων.

Στις λίστες και 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος με 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στη χώρα μας, κυρίως σε Αθήνα και Πειραιά. Πάνω από 6.000 έγγραφα σε σύνολο 6,5 εκ. περιείχαν το όνομα Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος εγγράφων για ελληνικές οφ-σορ βρέθηκαν στο μητρώο της Μάλτας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ καθώς οι πληροφορίες πληθαίνουν για τη συμμετοχή επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο .

Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από χίλιοι Γερμανοί βρίσκονται στα Paradise Papers. Ανάμεσά τους μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.

Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ -ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος- παραιτήθηκε. Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.

Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ Sueddeutsche Zeitung, dpa, DW

Keywords
Τυχαία Θέματα