«Ανακαλύπτοντας τον Ροσίνι» με την Καμεράτα και τον τενόρο Franco Fagioli

11:07 29/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο διάσημος Αργεντινός κόντρα τενόρος Franco Fagioli (Φράνκο Φατζόλι) συμπράττει με την Καμεράτα και τον πολυβραβευμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η απαράμιλλη τεχνική του, η εξωπραγματικη φωνητική του έκταση, αλλά και η βαθιά του μουσικότητα φέρνει το είδος της φωνής του κόντρα τενόρου Franco Fagioli σε επίπεδα τα οποία έως τώρα θεωρούνταν αδιανόητα.

Στην πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα,

ο καλλιτέχνης συνεργάζεται με την πολυπρόσωπη και δραστήρια ελληνική ορχήστρα Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον μαέστρο της Γιώργο Πέτρου.

Προϊόν της συνεργασίας αυτής ο πρώτος δίσκος του Fagioli αλλά και της Καμεράτα με τη θρυλική δισκογραφική εταιρεία Deutsche Gramophone με έργα Ροσίνι, η οποία κυκλοφορεί διεθνώς από το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Νοεμβρίου, η αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής θα πλημμυρίσει από τις σπιρτόζικες αλλά και βαθιά συγκινητικές μελωδίες του μεγάλου Ιταλού συνθέτη. Ο συνδυασμός του ήχου των οργάνων εποχής της Καμεράτα (όργανα όμοια με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο Ροσίνι στις αρχές του 19ου αιώνα) και της μοναδικής φωνής του Franco Fagioli θα φέρουν στη σκηνή του Μεγάρου μια από τις πιο πολυαναμενόμενες μουσικές συναντήσεις του φετινού φθινοπώρου.

Μια συνάντηση που επιφυλάσσει πολλές εκπληξεις, =όπως την πανέμορφη εισαγωγή στην καντάτα «Ο Οδυσσέας στα Ηλύσια Πεδία» του Κερκυραίου Νικολάου Μάντζαρου, του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου. Η εισαγωγή αυτή γράφτηκε το 1818, σε ιταλικό στυλ που πλησιάζει πολύ το χαρακτηριστικό ύφος του μετέπειτα διάσημου Ροσίνι.

Επίσης, ο Ελληνας δεξιοτέχνης του κλαρινέτου, Σπύρος Μουρίκης, ερμηνεύει τις Παραλλαγές για κλαρινέτο του Ροσίνι, ένα έργο σπάνιας ομορφιάς, αλλά και υπερβατικής δεξιοτεχνίας. Ο Σπύρος Μουρίκης θα παίξει σε ένα κλαρινέτο αντίγραφο 19ου αιώνα, παρόμοιο με αυτό για το οποίο γράφτηκε το έργο.

Η Καμεράτα και ο Fagioli θα βρεθούν αμέσως μετά στο Παρίσι, όπου στις 4 Νοεμβρίου θα παρουσιάσουν το ίδιο πρόγραμμα σε μια από τις σημαντικότερες παριζιάνικες αίθουσες, το Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (theatre Champs-Elysées).

H ελληνική ορχήστρα, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, ξεκινάει από το Παρίσι τις φετινές της ευρωπαϊκές εξορμήσεις που θα τη φέρουν σε μουσικά κέντρα όπως η Οπερα της Λωζάννης, η Οπερα του Μονπελιέ, η Οπερα του Βισμπάντεν, η Οπερα της Καρλρούης, το εαρινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και το φεστιβάλ Χέντελ της Χάλε.

Πρόγραμμα

Από την όπερα Demetrio e Polibio

Sinfonia

Άρια “Pien di contento in seno”

Άρια “Perdon ti chiedo Padre”

Νικόλαος Μάντζαρος

Από την καντατα «Ulysse agli Elisi» ( ο Οδυσσέας στα Ηλύσια Πεδία)

Sinfonia (Κερκυρα 1818)

Αποκατάσταση μουσικού υλικού και έκδοση από το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Rossini

Από την όπερα «La donna del Lago» ( ή κυρά της λίμνης)

Άρια “Mura felici… Elena, oh tu che chiamo”

Εισαγωγή, θέμα και παραλλαγές για κλαρινέτο.

Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο εποχής των αρχών του 19ου αι.)

Από την όπερα Tancredi

Άρια “Oh sospirato lido…Dolci d’amor parole”

Σόλο βιολί: Σέρτζιου Ναστάζα

Από την όπερα Torvaldo e Dorliska

Overture

Από την όπερα Semiramide

Άρια “Eccomi al fine in Babilonia”

Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 22 €, 28 € και 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 7,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 € (65+, πολύτεκνοι).

Μέγαρο Μουσικής

Τηλ. 210 72.82.333

www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα