Ανα Μπρνάμπιτς: Η Σερβία μεταξύ Ρωσίας – Ε.Ε. επιλέγει την Ευρωπαϊκή Ένωση

12:45 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βελιγράδι – του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Η δήλωση της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ότι στο δίλλημα: ΄΄ Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ρωσία ΄΄ θα επιλεγεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι και προβληματισμό στη Μόσχα. Η Άνα Μπρνάμπιτς σε συνέντευξη της, που δημοσιεύτηκε, χθες, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, τόνισε

ότι πρωταρχικός στόχος της Σερβίας αποτελεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν η Σερβία αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ των στενών σχέσεων με τη Ρωσία και της εισόδου στην Ε.Ε. τότε θα επιλέξει το δεύτερο. Ο προορισμός μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι σαφές» τόνισε η κ. Μπρνάμπιτς. Αναγνώρισε δε ότι ΄΄ η πλειοψηφία της σερβικής κοινής γνώμης βιώνει της Ρωσία ως τον μεγάλο αδερφό και προστάτη ΄΄ ωστόσο, πρόσθεσε, ΄΄ στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΄΄. Η πρωθυπουργός της Σερβίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το χώρο της εθνικιστικής δεξιάς, κατηγόρησαν την Μπράμπιτς για στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι, καταδίκασαν τη στάση της πρωθυπουργού εκτιμώντας ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Ζήτησαν επίσης να πάρει θέση επ΄ αυτού ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το εθνικιστικό κίνημα ΄΄DVERI΄΄, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο με εφτά βουλευτές, προειδοποίησε ότι ΄΄ η Άνα Μπρνάμπιτς τοποθετήθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με αποστολή να απομακρύνει σταδιακά την Σερβία από την Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις επιταγές των Βρυξελών ΄΄. Οι δηλώσεις Μπρνάμπιτς απασχόλησαν και τη Μόσχα. O Γιούρι Ουσάκωφ σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Β.Πούτιν, δήλωσε στο Sputnik ότι ΄΄ το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις δηλώσεις Μπρνάμπιτς, αλλά – πρόσθεσε- αποτελεί ακόμη μεγάλο ερώτημα κατά πόσο οι Σέρβοι αισθάνονται πιο κοντά την Ε.Ε. παρά στην Ρωσία΄΄.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς έσπευσε να καθησυχάσει τη Μόσχα διαβεβαιώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας δεν θα αλλάζει. «Είναι σαφές ότι ακολουθούμε ευρωπαϊκή πορεία όπως είναι, επίσης, σαφές ότι διατηρούμε στενές σχέσεις με την Ρωσία, η υποστήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα