Αλυσίδα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Στουρνάρα

22:16 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβληματισμό, ερωτήματα και δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι συνεχείς παρεμβάσεις με έντονη πολιτική χροιά του Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή τη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για δυσαναλογία σε ορισμένες συντάξεις με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, προκαλώντας την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που τον κατηγόρησε για ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις.

«Oι δημοσιονομικές πιέσεις τις οποίες ασκεί το σύστημα μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε

ορισμένες συντάξεις. Και τούτο, διότι ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας περί γενναιόδωρων παροχών σε ορισμένες συντάξεις πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση που ήρθε από το Μαξίμου. «Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού. Οι απόψεις αυτές οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής, ο καθένας μόνος του», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, μετά τις σημερινές δηλώσεις είσαι πια φανερά η Πέμπτη φάλαγγα του Δ.Ν.Τ και του Σόιμπλε. Καιρός να παραιτηθείς… Το σχέδιο της κυβέρνησης ΔΕΝ είναι αυτό που θέλεις να υπηρετήσεις ΕΣΥ.

Προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε από τους ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες να αποφεύγουν την πολιτικολογία. «Οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες ελεύθεροι να κανουν τις εκτιμήσεις τους, να αποφεύγουν ομως την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να αντιλαμβάνονται πως η καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην κυβερνηση».

Περί γενναιοδωρίας του ασφαλιστικού συστήματος έκανε λόγο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ιστορικά ήταν πράγματι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα». Το σχόλιο του κ. Στουρνάρα αναφερόταν στην περίοδο προ κρίσης, στην ιστορική διαδρομή του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με το νόμο Κατρούγκαλου, τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς. Ο κ. Κατρούγκαλος σκεφτόμενος πολιτικά δεν ήθελε να πάρει ο ίδιος την ευθύνη των περικοπών…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντυξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ποτέ δεν είπε ότι «το ύψος των συντάξεων είναι αυτό που θα έπρεπε, αυτές οι συντάξεις είναι αυτές που μπορεί να αντέξει τώρα η οικονομία. Γιατί όταν έχουμε χάσει παραπάνω από το 1/4 του ΑΕΠ και αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι ότι όταν έχεις τόσο μεγάλη ανεργία ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσεις να κρατήσεις τις συντάξεις είναι να αυξήσεις τη φορολογία».

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Στουρνάρα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα